1850 resultaten
ID: 78323 | Bouwkundig element
Visserstraat 6 (Diksmuide)
Betonnen militaire post van Belgische makelij uit de Eerste Wereldoorlog, die als commandopost fungeerde.
ID: 78585 | Bouwkundig element
Vladslohofstraat (Diksmuide)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, achter de tweede Duitse linie opgetrokken.
ID: 78325 | Bouwkundig element
Vlastraat (Diksmuide)
Betonnen mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Belgische eenheden.
ID: 78298 | Bouwkundig element
Walestraat 4 (Diksmuide)
Duits betonnen manschappenverblijf dat in 1916 net achter de tweede Duitse verdedigingsstelling was opgetrokken. Opvallend zijn de gaaf bewaarde golfplaten die steunen op de zijmuren, de gebogen vormen van deze golfplaten die ook terugkeren in de vorm van het dak en de deuropeningen, de haken die dienden om bedsystemen op te hangen en de openingen in de gedeelde binnenmuur voor het plaatsen van een kachel.
ID: 78603 | Bouwkundig element
Wikkelaarstraat (Diksmuide)
Duitse betonnen militaire constructie, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken achter de derde verdedigingslinie.
ID: 78330 | Bouwkundig element
Zadelstraat 6 (Diksmuide)
Achteringelegen historische hoeve met militaire constructie. Het boerenhuis is in kern 18de-eeuws zie de steile dakhelling en de aandaken (momenteel in renovatie). De deels witgekalkte nutsgebouwen dateren vermoedelijk uit de jaren 1920. Bij de nutsgebouwen, vrijstaande bovengrondse militaire constructie van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken uit beton.
ID: 308414 | Bouwkundig element
Zadelstraat 6 (Diksmuide)
Belgische militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 78335 | Bouwkundig element
Zannekinstraat 18 (Diksmuide)
Voormalige pastorie met voortuin. Voor de Eerste Wereldoorlog gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, ruime voortuin met toegangspoortje en wellicht ook brug over de omwalling. Na de oorlog heropgebouwd op een betonnen militaire post uit de oorlog. Zowel het volume als het poortje worden hernomen in de heropgebouwde pastorie, de omwalling werd echter gesupprimeerd.
ID: 135086 | Landschappelijk geheel
Dilbeek, Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Dilbeek en omvat het Sint-Alenapark, de Wolfsputten en de Sint-Wivina-abdij, de Benedictinessenabdij omstreeks 1125 gesticht als priorij afhankelijk van de abdij van Affligem. Het complex omvat nog een aantal waardevolle abdijgebouwen en typische ingrediƫnten van een kloostertuin. De Wolfsputten danken hun ontstaan aan de ontginning van de kalkhoudende, fijnkorrelige Lediaan zandsteen. Verder omvat het gebied ook het Sint-Alenapark, begin 18de eeuw tegen de terreinhelling aangelegd.
ID: 135085 | Landschappelijk geheel
Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Het kasteeldomein van Groot-Bijgaarden maakte deel uit van een groter geheel dat destijds eigendom was van de Sint-Baafs-abdij te Gent. Het is omgeven door een ringgracht, omvat bospartijen, terrassen, tuinen en een donjon. Ten zuiden van het kasteeldomein ligt het dorpsplein met o.a. de Sint-Egidiuskerk.