Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

581 resultaten


ID: 56603 | Bouwkundig element

Domein Raversijde met Memoriaal Prins Karel en Atlantikwall

Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 40424 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Grootveld 45 (Opwijk)
Boerderijtje uit begin 19de eeuw met een woonhuis, een losstaand schuurtje in leembouw ertegenover en een waterput met houten schommelpers.


ID: 11707 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Brooseinde 61 (Oud-Turnhout)
Woonstalhuis van acht traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aanpasingen en verbouwingen in de 19de- en 20ste eeuw.


ID: 11729 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeuwerkstraat (Oud-Turnhout)
Bestaande uit L-vormig woonstalhuis, wagenhuis en stallingen en schuur, tussen laatst genoemde en overige gebouwen poortdoorgang naar erf.


ID: 27101 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Einestraat 19 (Oudenaarde)
Brouwerswoning van de Brasserie O. Liedts, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons.


ID: 27624 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.


ID: 27765 | Bouwkundig element

Hof Godefrood

Ooikestraat 17 (Oudenaarde)
Aan de straat gelegen U-vormige hoeve met losse bestanddelen, in kern uit de 18de eeuw en later aangepast. Hoge dwarsschuur uit de 19de eeuw onder afgewolfd zadeldak. Vooraan middenin erf gelegen naar het zuiden georiënteerde duiventoren uit de tweede helft van de 19de eeuw op regenput.


ID: 27665 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Spendelos 7 (Oudenaarde)
Hoeve op een met gras begroeid erf met haag. Langgestrekt laag gebouw onder zadeldak, waarschijnlijk ten minste opklimmend tot begin 19de eeuw; vroegere stallen tijdens renovatiewerken aangepast tot onderdeel van de huidige woning. Waterput onder pannen zadeldak op lage bakstenen stoel. Gewit bakstenen bakhuis van het tweedelige type op het voorerf.


ID: 45688 | Bouwkundig element

Van Massenhoeve

Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.