Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 12345 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Zandstraat 33-49, 53-61 (Turnhout)
Arbeiderswoningen van twee of drie traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 125372 | Bouwkundig element

Tuinwijk Nieuwstad

Brugse Steenweg 78-206, Feyslaan 1-30, Hobelaan 1-46, 48-80 (Veurne)
Tuinwijk van 154 woningen, gebouwd tussen 1921 en 1925 door de sociale huisvestingsmaatschappij Habitations à Bon Marché de Furnes S.A. naar ontwerp van Gustave Hobé en Camille Van Elslande. Na de Tweede Wereldoorlog werden enkele vernielde huizen heropgebouwd en in 1955 werden vier nieuwe woningen toegevoegd.


ID: 17025 | Bouwkundig element

Hoeve Crocodillehof

Crocodillewedstraat 4 (Veurne)
Oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen rondom gebetonneerd neerhof; ten westen, 20ste-eeuws boerenhuis (bungalow) op nog deels omwalde terp, bereikbaar via bakstenen boogbrug; ten zuiden en ten noorden, zichtbepalende stallingen en dwarsschuur; noordoostelijke oprit geflankeerd door kleine veldkapel; gelegen ten zuidwesten van het kanaal Veurne-Lo.


ID: 16945 | Bouwkundig element

Sint-Karelsmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.


ID: 16946 | Bouwkundig element

Romp van Sint-Gustaafmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.


ID: 306660 | Bouwkundig element

Dorpskom Wulveringem

Gouden-Hoofdstraat , Kasteeldreef , Kwadestraat , Wulveringemstraat (Veurne)
Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.


ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.


ID: 300070 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Sint-Flora

Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Beeldbepalend parkje in het open landschap van De Moeren met landhuis en kasteelhoeve met voormalige jeneverstokerij.


ID: 17000 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ketseweg 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) rondom onverhard rechthoekig erf; regenput voor de dwarsschuur.


ID: 16890 | Bouwkundig element

Hoeve Schapenhof

Kwadestraat 25 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels onverhard erf met laag ommuurde vaalt en gekasseid pad. Inplanting aan straat. Gietijzeren toegangshek. Regenwaterput tegen erfgevel van boerenhuis. Ten westen, rest van omwalling en boomgaard.