Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 135168 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Loppem en Hof van Breda

Loppem (Zedelgem)
Dit gebied omvat het omgrachte kasteeldomein van Loppem omringd door een park in landschappelijke stijl met o.a. een doolhof en ijskelder en wordt begrensd door een dreef. De U-vormige Hoeve De Rode Poort is het neerhof van het verdwenen middeleeuwse kasteel Breda en ligt in een groot weilandcomplex met gave knotbomenrijen en houtkanten, aansluitend op enkele dreven.


ID: 209593 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksestraat 110 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een rechte geasfalteerde oprit. Volgens jaarankers in de rechterzijgevel van het woonhuis gebouwd in 1881. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling (zadeldak met zwarte en rode mechanische pannen) ten noorden en schuur (zadeldak met golfplaten) ten zuiden van het erf.


ID: 209487 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laekebos

Aartrijksestraat 65 (Zedelgem)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) hoeve afgebeeld binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Circa 1850 wordt de woning gedeeltelijk vernieuwd en circa 1887 vergroot. In 1941 registreert het kadaster een vergroting van het huis aan westzijde. In de huidige vorm is van de hoeve met losse bestanddelen enkel het woonhuis nog bewaard. Laag woonhuis met links een opkamer, 18de-eeuwse kern met 19de-eeuwse uitbreiding.


ID: 209289 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abdijhoek 7 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen, een weinig hoger gelegen aan een bocht en met uitzicht op de vallei van de Zabbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1870 de afbraak van de oude gebouwen en het optrekken van een nieuw boerenhuis Ruim, onverhard, gedeeltelijk begraasd erf met voorliggende weide. De oostzijde van het erf paalt aan de gemeentegrens met Loppem. Dubbelhuis in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Monumentale schuur met geïncorporeerde stalling. Zomerkeuken in gele baksteen onder breed, geknikt zadeldak.


ID: 209811 | Bouwkundig element

Hoeve  Klein Eeckhout

Arentsdreef 4 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. De site wordt reeds vermeld in 1450 als een pachthoeve. Boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak.


ID: 209290 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Azalealaan 13 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf gelegen ten noordwesten van de Schattingbeek.


ID: 210067 | Bouwkundig element

Boswachtershoeve

Belledreef 2 (Zedelgem)
In "1840" gebouwd zie jaartal in de oostelijke eindgevel van het woonhuis.


ID: 210068 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Belledreef 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een aarden oprit en smeedijzeren hekken in betonnen pijlers. Lag tot de oprichting van de gemeente Veldegem in 1920 op grondgebied van Torhout op de wijk Rozeveld. Er is al bebouwing te zien op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Deze wordt circa 1883 vervangen door een nieuw woonhuis ten noorden en een schuurstalvolume ten oosten van het erf. Uitbreiding van het woonhuis in 1969. Gebouwen gegroepeerd rond een bekiezeld erf. Woonhuis met aangebouwde stal in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak, gepekte plint. Het zadeldak is belegd met rode en zwarte pannen in een geometrisch patroon (ruitmotief), kenmerkend voor de pachthoeves van de adellijke familie de Crombrugghe-Matthieu. Schuur met geïncorporeerde stalling onder zadeldak. Stalling ten westen met gewijzigd gevelparement en muuropeningen.


ID: 209495 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boterweg 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al een volume binnen een omhaagd perceel. Circa 1840 wordt de oorspronkelijke woning ten zuiden van het erf omgebouwd tot een schuur en wordt een nieuw woonhuis ten noorden van het erf gebouwd (zie huidig). Circa 1874 wordt tegen de westkant van de woning een tweede wooneenheid gebouwd. In 1902 zijn beide woningen tot één huis samengevoegd. Woonhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Grijsgeschilderde en bepleisterde voorgevel met imitatievoegen en geometrische versieringen. Gecementeerde zij- en achtergevel. Schuurstalvolume in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) ten zuiden van het erf.


ID: 209503 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugse Heirweg 215 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een bekiezeld erf. Toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een figuratieve kaart van 1823 met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig). Boerenhuis ten noorden van het erf met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met 18de-eeuwse kern. Ten zuiden van het erf een beplankte dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten), bewaarde muuropeningen. Ten oosten en westen van het erf landgebouwen uit het interbellum.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.