Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4629 resultaten


ID: 209544 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dwarsstraat 1 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met achterin gelegen woonhuis en landgebouw aan de straatkant. Circa 1870 wordt het woonhuis gewijzigd en het schuurstalvolume ten oosten van het huis toegevoegd.


ID: 209318 | Bouwkundig element

Baliehoeve

Faliestraat 121 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastrale mutaties gelegen in de Baillus Hoek of Bailleus Hoek, waarmee de naamgeving van de hoeve misschien verband houdt. Staat wellicht op de Ferrariskaart (1770-1778). Staat in ieder geval op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode met woonhuis ten noorden en schuur ten oosten van het erf en op het primitief kadasterplan (circa 1830) met dezelfde configuratie. Circa 1884 wordt het woonhuis uitgebreid en het bakhuisje ten zuiden van het erf bijgebouwd. Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis tegen het oude huis (nu dienstdoend als stal) opgericht en de schuur uitgebreid of herbouwd. Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rond een onverhard en begraasd erf. Laag boerenhuis met dubbelhuisopstand, in de westgevel een arduinen gevelsteen. Schuurstalvolume aan de erfzijde. Bakhuisje met gewijzigde muuropeningen.


ID: 209314 | Bouwkundig element

Hoeve d'Hooghe Schuere

Faliestraat 2 (Zedelgem)
Hoeve, gelegen op een spie-vormig perceel tussen de Kronestraat en de Faliestraat. Staat vermeld staat in de ommeloper van 1674. De vroegste afbeelding vinden op een kaart van 1761. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan woonhuis, schuur en bakoven gegroepeerd rond het erf. oeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Verankerde, bakstenen gebouwen met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis met bloktandfries onder de dakgoot en segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters. Schuurstalvolume langs de Kronestraat.


ID: 209329 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 104 (Zedelgem)
Rond een begraasd erf, gelegen langs een bocht van de Groenestraat en op de hoek met de Lindestraat. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. De site staat opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Het huidige boerenhuis met geïncorporeerde stalling (nu garage) kan in kern teruggaan tot voor de opmaak van de kadastrale kaart (1808-1810). De stalling ten westen dateert allicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dwars op de straat gelegen boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Kleine stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Schuurstalvolume onder zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten).


ID: 209335 | Bouwkundig element

Hoeve

Hollevoordestraat 18-20 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op een hoogte en met uitzicht op de Moubeekvallei, toegankelijk via een asfaltweg. Heden als tweewoonst opgedeeld.


ID: 209333 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hollevoordestraat 3 (Zedelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met losse bestanddelen. Volgens De Flou vermeld in 1713. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met vermelding "Cense Stegelgoet" en is afgebeeld met een boomgaard in een omhaagd perceel.


ID: 209657 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ichtegemsestraat 1 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. De site staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1913 een volledige herbouw van het woonhuis, de landgebouwen ondergaan enkele wijzigingen. In 1941 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en worden de landgebouwen aangepast. Woonhuis ten noorden van het erf, dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen met twee bouwlagen en vier traveeën met links een opkamertravee onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen).


ID: 209894 | Bouwkundig element

Hoeve 't Vagevier

Ieperweg 87 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf, aan de noordwestkant begrensd door de spoorlijn Brugge-Kortrijk (sedert 1846), aan de noordoostkant door de autosnelweg E40/A10. De oudst gekende vermelding dateert van 1719. Tussen 1828 en 1832 worden de gebouwen vergroot en verbetered. De bijgebouwen krijgen een grondige aanpassing onder meer met een verstening van de houten schuur en aanzienlijke uitbreidingen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Langgestrekte boerenwoning met 18de-eeuwse kern terug te vinden in het middelste deel (bewaarde vlechtingen in de vroegere rechterzijgevel), geflankeerd door 19de-eeuwse uitbreidingen. Huidig uitzicht van circa 1830 wanneer de lage woning (onder mansardedak) met een halve verdieping wordt verhoogd getypeerd door de halfronde vensters en onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebracht. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.


ID: 209342 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen 't Klythof

Klythoek 1 (Zedelgem)
Smeedijzeren toegangshek gevat in witbeschilderde, betonnen pijlers. Het erf, met boomgaard in de oosthoek, is afgezoomd door een meidoornhaag. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. De hoeve ligt op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Volgens kadastergegevens dateert het bakhuis van circa 1863, vergrotingen van het woonhuis vinden plaats vóór 1881 en circa 1911. Woonhuis: verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde gevels. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Stal ten westen van het erf onder zadeldak (mechanische pannen). De muuropeningen zijn gewijzigd, wellicht tijdens het interbellum. Bakhuisje ten zuiden van het erf en recente schuur.


ID: 210085 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koning Albertstraat 50 (Zedelgem)
Kleine hoeve uit het interbellum met losse bestanddelen rond een bekiezeld erf.