Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 60730 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Joris-Bachterelst

Izegemsestraat 393 (Kortrijk)
Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778 met enigszins andere configuratie en op Atlas der Buurtwegen van 1843 als volledig omwalde hoeve bestaande uit twee volumes. Heden losse, bakstenen bestanddelen, met behouden schuur van 1740.


ID: 60731 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Sente

Izegemsestraat 411 (Kortrijk)
Historische hoeve met bijhorend voormalige vlasbedrijf van 1927. Aan de straat gelegen woonhuis, met ten noorden en zuiden van het woonhuis de gebouwen voor vlasbewerking onder meer de vervallen warmwaterroterij met bijhorend schouw. Ten westen twee dieper in gelegen schuren.


ID: 60718 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Izegemsestraat 95 (Kortrijk)
Twee, dwars op de straat ingeplante boerenarbeidershuisjes met bijhorende schuur. Ertussen gekasseide oprit naar recentere schuur.


ID: 59797 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ter Bede

Kapel ter Bede 88 (Kortrijk)
Losse lage bestanddelen van verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een onverhard erf met erfoprit ten zuiden gemarkeerd door twee bakstenen pijlers en beuk.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.Ā  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.


ID: 60912 | Bouwkundig element

Neerhof ter Leie

Kasteeldreef 14 (Kortrijk)
"Neerhof ter Leie" naam verwijst naar de nabijgelegen Leie (ten noorden). Hoeve opgenomen in beschermd landschap. Historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1660. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De gebouwen werden sterk beschadigd tijdens de bombardementen van 16 maart 1944. Het wagenkot, zwingelkot en ovenbuur werden volledig vernield.


ID: 60851 | Bouwkundig element

Hoeve

Kazernestraat 5 (Kortrijk)
Aan de straat gelegen voormalige hoeve. L-vormig opgesteld rondom erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwars op de straat ingeplant woonhuis. Schuur, thans verbouwd tot garage.


ID: 60916 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kleine Marktstraat 4 (Kortrijk)
19de-eeuwse hoeve gelegen ten zuiden van de Markebeek. Sinds 1981 verblijfshoeve. Semigesloten opstelling. Verankerde en witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf boerenhuis. Straatgevel met twee opkamertraveeƫn. Ten oosten dwarsschuur. Achtergevel gemarkeerd door open wagenhuis.


ID: 60917 | Bouwkundig element

Burgerhuis met vlasschuur

Kleine Pontestraat 8-12 (Kortrijk)
Burgerhuis met driebeukige vlasschuur getypeerd door opgehangen schuifpoort, waarboven heiligennis. Woonhuis van rode baksteen verfraaid met witte baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen.


ID: 60547 | Bouwkundig element

Hoeve Het Clythof

Klijthofstraat 5 (Kortrijk)
18de-eeuwse hoeve. Voorgesteld in 1744-1745 op plan van heerlijkheid Gavere te Bellegem. Woonhuis gedateerd 1764, zie balkslof met kerktoren, ook stal en schuur zouden uit deze periode dateren. Open hoeve met vierkante opstelling bestaande uit lage bakstenen bestanddelen.