Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 209894 | Bouwkundig element

Hoeve 't Vagevier

Ieperweg 87 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf, aan de noordwestkant begrensd door de spoorlijn Brugge-Kortrijk (sedert 1846), aan de noordoostkant door de autosnelweg E40/A10. De oudst gekende vermelding dateert van 1719. Tussen 1828 en 1832 worden de gebouwen vergroot en verbetered. De bijgebouwen krijgen een grondige aanpassing onder meer met een verstening van de houten schuur en aanzienlijke uitbreidingen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Langgestrekte boerenwoning met 18de-eeuwse kern terug te vinden in het middelste deel (bewaarde vlechtingen in de vroegere rechterzijgevel), geflankeerd door 19de-eeuwse uitbreidingen. Huidig uitzicht van circa 1830 wanneer de lage woning (onder mansardedak) met een halve verdieping wordt verhoogd getypeerd door de halfronde vensters en onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebracht. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.


ID: 209342 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen 't Klythof

Klythoek 1 (Zedelgem)
Smeedijzeren toegangshek gevat in witbeschilderde, betonnen pijlers. Het erf, met boomgaard in de oosthoek, is afgezoomd door een meidoornhaag. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. De hoeve ligt op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Volgens kadastergegevens dateert het bakhuis van circa 1863, vergrotingen van het woonhuis vinden plaats vóór 1881 en circa 1911. Woonhuis: verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde gevels. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Stal ten westen van het erf onder zadeldak (mechanische pannen). De muuropeningen zijn gewijzigd, wellicht tijdens het interbellum. Bakhuisje ten zuiden van het erf en recente schuur.


ID: 210085 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koning Albertstraat 50 (Zedelgem)
Kleine hoeve uit het interbellum met losse bestanddelen rond een bekiezeld erf.


ID: 209659 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Noordhof

Krinkelweg 1 (Zedelgem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Was een pachthoeve van de familie de Pélichy. Circa 1830 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd, de landgebouwen uitgebreid en een bakhuisje vlak achter het woonhuis opgericht. In 1956 wordt een gedeelte van het erf ingepalmd door de aanleg van de Noordstraat. Gerenoveerde gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) op een groot deels bekiezeld erf, nu aangelegd als tuin. Woonhuis ten zuiden van het erf met achteraan een dwarsvleugel met links een opkamer. Verankerde, bruine baksteenbouw met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken. Grote stalling ten noorden van het erf met brede dakoverstek en met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Monumentale dwarsschuur met wagenhuis ten oosten van het erf, brede korfboogpoorten en asemspleten.


ID: 209662 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krinkelweg 15 (Zedelgem)
Losse bestanddelen rond een gekasseid en gebetonneerd erf. De hoeve gaat zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Door het vergroten circa 1950 van het woonhuis en latere wijzigingen van de landgebouwen ontstaat een dichte aaneensluiting van de bebouwing die de indruk van een vierkantshoeve wekt. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht en wijzigingen in de loop van de 20ste eeuw, verankerde bruine baksteenbouw onder recent vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen), rechts een opkamertravee. Grote landgebouwen, dwarsschuur en stallingen uit de jaren 1950.


ID: 209669 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Lepe

Kronemolenstraat 37, Moubekestraat 42 (Zedelgem)
Hoger gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf en met uitzicht op de vallei van de Moubeek. Eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal reeds vermeld in 1528, was nog in 1971 in het bezit van de Brugse Commissie van Openbare Onderstand. In 1843 wordt het woonhuis aanzienlijk vergroot. Vóór 1932 wordt het schuurstalvolume palend aan het woonhuis vergroot. Woonhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe, Vlaamse pannen). In de voorgevel jaarankers "1843". Schuurstalvolume onder lagere nok met jaartal "1887" in de linkerzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, enkele bewaarde, licht getoogde muuropeningen onder strekken. Stalling ten westen van het erf met jaartal "1855" in de rechterzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (golfplaten).


ID: 209351 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kronestraat 30 (Zedelgem)
Hoeve aan de straat gelegen. Het met gras begroeide erf paalt ten noorden aan de Zabbeek.


ID: 209352 | Bouwkundig element

Hoeve Kronehof

Kronestraat 31 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Toegankelijk via een asfaltweg en smeedijzeren hekken.


ID: 210124 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lepemolenstraat 59 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) zijn twee woningen afgebeeld die circa 1846 worden vervangen door de huidige bebouwing. Het kadaster registreert vergrotingen in 1943 en 1969. Parallel geplaatst woonhuis en schuur palend aan en dwars op de straat georiënteerd en in verankerde oranje baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis met oudere kern (1846) in linkerdeel, rechthoekige muuropeningen onder strekken. Schuur gedeeltelijk met beplanking, poort met bewaard schrijnwerk.


ID: 209665 | Bouwkundig element

Hoeve  Kreekaert Vijver

Litterveldstraat 9 (Zedelgem)
Losse bestanddelen rond een onverhard erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard en de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) met ongeveer dezelfde configuratie. Woonhuis ten noordoosten van het erf, vernieuwd uitzicht maar met oudere kern. Woonhuis ten noordoosten van het erf, vernieuwd uitzicht maar met oudere kern. Stalling ten noordwesten van het erf in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen), enkele bewaarde muuropeningen en zwengelpomp tegen de gevel.