Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 209364 | Bouwkundig element

Hoeve

Loppemsestraat 10 (Zedelgem)
Ietwat hoger gelegen hoeve, in 1876 opgetrokken door Petrus Vanhollebeke op een stuk land, het "Patente Stick" genoemd. Losse bestanddelen, gegroepeerd rond een begraasd erf op de hoek met een aftakking van de Loppemsestraat. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Gerenoveerd woonhuis, ten noordwesten van het erf, met rechthoekige muuropeningen onder strekken. Rechts van de deur een houten Mariakapelletje. Dwarsschuur met wagenhuis ten zuidoosten van het erf. Stalling ten westen van het erf en ten oosten een recentere zomerkeuken uit het interbellum.


ID: 209366 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loppemsestraat 16 (Zedelgem)
Wat hoger gelegen, gerenoveerde hoeve op de hoek met de Fazantenlaan. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1900 door de landbouwersfamilie Cool. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels verhard, deels begraasd erf. Woonhuis ten noordoosten van het erf in bruine, verankerde bakstenen boven een plint in gesinterde baksteen en onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Schuur en stallingen in de zuidwesthoek. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Schuur met beplanking en dakoversteken.


ID: 209369 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleyne

Loppemsestraat 52 (Zedelgem)
Hoeve, in een bocht van de Loppemsestraat, met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf. Erftoegang aan de oostzijde gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers.


ID: 209902 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loppemsestraat 56 (Zedelgem)
Achterin gelegen en gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een rechte, recent gekasseide oprit. De hoeve staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie als nu. Woonhuis ten oosten van het begraasd erf in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Monumentale dwarsschuur ten zuiden met 19de-eeuws uitzicht, gele verankerde baksteen onder zadeldak met brede dakrand (Vlaamse pannen) en asemspleten.


ID: 209666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerletestraat 2 (Zedelgem)
Toegankelijk via een aarden weg. De bebouwing, bestaande uit een klein volume gaat al terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Vóór 1884 wordt de woning zie huidig opgericht, de oudste woning wordt omgezet tot een landgebouw. In de jaren 1920 en 1950 wordt de woning nog enkele malen uitgebreid. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209667 | Bouwkundig element

Hoeve Gruitenhof

Moerletestraat 5 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met begraasd erf toegankelijk via een aarden oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met drie gebouwen binnen een omhaagd perceel en ten westen ervan een formeel aangelegde tuin en met een dreef vanaf de Moerletestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) afgebeeld met woonhuis en stalling ten noorden en ovenhuisje ten oosten van het erf. De schuur ten zuiden is wellicht bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint en landgebouwen in bruine baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209663 | Bouwkundig element

Hoeve De Middendreef

Noordstraat 108 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een deels verharde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). In 1941 registreert het kadaster een vergroting van de gebouwen die plaatsvond vóór 1932. Daarna volgen nog talrijke wijzigingen in de jaren 1940, 1960 en 1970. In de huidige staat met woonhuis, vernieuwd in de jaren 1950 maar eventueel met oudere kern. Ten oosten van het erf staat een schuur met beplanking en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209958 | Bouwkundig element

Hoeve Westhove

Oude Ieperweg 30 (Zedelgem)
Gelegen aan een bocht van de Oude Ieperweg. Losse bestanddelen rond een bekiezeld erf met metalen toegangshekken. Ten oosten een restant van een oude boomgaard. Bebouwing op deze site staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De hoeve gaat in ieder geval terug tot de 17de eeuw. Woonhuis ten noorden van het erf in witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen) en met rechts twee opkamertraveeën. Licht getoogde, beluikte vensters met grote roedeverdeling naar oud model. Deur en twee linkervensters aangepast. Monumentale beplankte dwarsschuur ten zuiden van het erf onder zadeldak (mechanische pannen), recente poorten en staldeuren


ID: 209959 | Bouwkundig element

Hoeve Vuylvoorde

Oude Ieperweg 31 (Zedelgem)
Vandaag woning en kaarsengieterij. Achterin gelegen en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. De hoeve klimt volgens de literatuur op tot het einde van de 16de eeuw. Bebouwing zoals afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845), met andere configuratie dan op de Ferrariskaart. Nu met een relatief klein woonhuis met een parallel geplaatst landgebouw en nog twee kleinere gebouwtjes. Het huidige uitzicht van de woning doet vermoeden dat het in de loop van de 19de eeuw verbouwd is als twee- of driewoonst. Een dwars landgebouw, vermoedelijk ook daterend uit de 19de eeuw, is recent geïncorporeerd in het woonhuis.


ID: 209960 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hille

Oude Ieperweg 32 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels gekasseid erf met in het midden een mestvaalt afgezet met bakstenen muurtjes. De bebouwing op deze site klimt in ieder geval op tot het begin van de 16de eeuw en is afgebeeld op Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het huidige woonhuis gaat vermoedelijk terug tot de 18de eeuw. De huidige bijgebouwen dateren ten vroegste uit de 19de eeuw zoals te zien op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Daarna worden een aantal landgebouwen bijgebouwd, voornamelijk achter het woonhuis. Schuur en stal zijn later ver- of herbouwd en vergroot. Imposant woonhuis met twee traveeën brede, hoge opkamer. Schuurstalvolume ten westen van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken.