Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7118 resultaten


ID: 300539 | Landschappelijk element

Parasolvormig geschoren buxus op stam

Prindaal 37 (Ninove)
In de voortuin van een gesaneerd hoevetje staat een op traditionele wijze geschoren buxus. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een parasol, met een doormeter van 3,5 meter en scheerhoogte van 3,5 meter.


ID: 306656 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Roost (Ninove)
In het gehucht Flierendries leidt een zijweg doorheen de meersen naar de Dender. Langs de kant van deze weg staat een geknotte es aan het begin van een houtkant op een talud. Deze houtkant vormt de grens tussen een huiskavel en een perceel weiland. De knotboom werd aangeplant in de hoek van de huiskavel met als doel de eigendomsgrens te bewaken.


ID: 306770 | Landschappelijk element

Knotessen op perceelsgrens

Roost (Ninove)
Tussen de gehuchten Flierendries en Roost hebben een aantal wegen zich diep ingesneden in de oostelijke steilrand van de Dendervallei. Op de hoek van de straten Roost en Flierendries ligt een weiland met enkele omvangrijke knotbomen op de perceelsgrens. Het betreft twee essen die nog actief worden geknot en vermoedelijk deel uitmaken van de oorspronkelijke beplanting, mogelijk in oorsprong een knotbomenrij.


ID: 132082 | Landschappelijk element

Treuriep Coolsenhof

Schone-Veldstraat 6 (Ninove)
In de tuin bij het Coolsenhof staat een zeldzame treurvorm van de ruwe iep. De boom heeft een mooi ontwikkelde groeivorm en meet een stamomtrek van 331 cm (2011). Iepen hebben het hard te verduren gehad ten gevolge van de iepenziekte. Nagenoeg alle park- en laanbomen zijn afgestorven. Dit exemplaar is bijgevolg één van de nog weinig overlevende iepen.


ID: 306662 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Sint-Kristoffelstraat (Ninove)
Het kerkhof van Pollare ligt rondom de Sint-Christoffelkerk op een helling uitkijkend over de Dender. Rechts van de ingang staat net buiten de kerkhofmuur een imposante beuk. De opgaande boom maakt deel uit van een parkje dat is aangelegd op de oorspronkelijke dries van het dorp. De beuk is mooi uitgegroeid en vormt een beeldbepalend element dat het kerkhof domineert. Op het moment van inventarisatie was de beuk stervende.


ID: 300904 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom

Sint-Marcellusstraat (Ninove)
In Voorde werd op het pleintje voor de parochiekerk een zomerlinde als vredesboom geplant. Na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog was het gebruikelijk om centraal in het dorp of gemeente een vredesboom te planten, meestal ging dit gepaard met het oprichten van een oorlogsgedenkteken of -monument.


ID: 9517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Sint-Marcellusstraat 11 (Ninove)
Pastorie in bak- en zandsteenstijl, mooi gelegen midden de weiden, in een deels omwalde beboomde tuin. Eénlaags dubbelhuis van negen traveeën onder een schilddak met metalen klokkenruiter, door middel van resterende muurankers gedateerd 1(7)23.


ID: 9478 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vijversweg 3 (Ninove)
Gesloten hoeve met belangrijk volumespel met boomgaard met omringende haag ten zuiden en witgeschilderd bakstenen wegkapelletje op de hoek. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaal, daterend uit het eerste tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 133300 | Landschappelijk element

Opgaande linden rond driehoekig dorpsplein

Dorp (Olen)
Het driehoekig dorpsplein van Olen is omzoomd door opgaande linden. Het plein gaat terug op een oude drenkplaats.


ID: 47500 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 18 (Olen)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht in 1768-1771; omliggende tuin met aan straatzijde korfboogpoort.