Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 70637 | Bouwkundig element

Watertoren van 1978

Streekbaan (Vilvoorde)
Watertoren opgetrokken uit beton en bestaande uit een brede cilindrische kuip met vlakke bodem op smalle schacht.


ID: 70671 | Bouwkundig element

Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Tot op vandaag vormt het domein, met kasteel en bijgebouw met zeventiende-eeuwse kern en koetshuis uit de 19de eeuw, een uitgestrekt geheel grotendeels omgeven door een zandstenen omheiningsmuur met meerdere toegangen.


ID: 134133 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Kasteeldomein van circa 25 hectare rond een kasteel met 17de-eeuwse kern, in de 18de eeuw en 19de eeuw meermaals verbouwd; een poging om in 1808 een 'Engelse tuin' met kunstmatige rivier aan te leggen werd om een ongekende reden gestaakt; geslaagde recente aanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel.


ID: 70419 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Willemsstraat (Jan Frans) 200 (Vilvoorde)
Grootschalige inplanting van een industrieel complex, op het kadaster ingetekend in 1960, electriciteitscentrale met administratief gebouw, laboratorium en woningen voor het personeel ontworpen door Jean F. Petit.


ID: 31600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krombekestraat 16 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, toegankelijk via geasfalteerde erfoprit. Ten zuidoosten, moestuin en drenkplaats. Ten oosten, achter de stallen gelegen vaalt. Ten noordwesten boerenwoning van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons. De woning heeft een 19de-eeuws uitzicht, zie 19de-eeuws gevelparement, maar bewaart een oudere kern uit 1739. Ten oosten, 19de-eeuwse stalvleugel onder zadeldak. Ten noorden, achter het huis gelegen bakhuis.


ID: 31606 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Nieuwstraat 13 (Vleteren)
Midden de velden gelegen, boerenarbeiderswoning met voorliggend moestuintje en boomgaard. Voorgelegen bakstenen erf met waterput.


ID: 201064 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Westvleteren

St.-Maartensstraat (Vleteren)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats met rechthoekige plattegrond kan betreden worden via een smeedijzeren hek, gevat tussen twee hardstenen pijlers. De graven staan in dubbele rijen, rug aan rug opgesteld. Tegen de noordoostelijke muur staat een calvariekruis onder een grote opgaande boom.


ID: 31624 | Bouwkundig element

Hoeve

Tempelstraat 13 (Vleteren)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een begraasd erf, bereikbaar via oprit ten zuidoosten, met toegangshek tussen twee knotpopulieren. Drenkplaats ten westen. Vervallen toestand.


ID: 135383 | Landschappelijk geheel

's Graven-, Sint-Martens- en Sint-Pietersvoeren

's Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven (Voeren)
Het gebied strekt zich uit over het grootste deel van de deelgemeenten ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en omvat de dorpskernen van deze gemeentes. De diep ingesneden Voer loopt centraal door het gebied en aan weerszijden strekt zich een agrarisch landschap uit afgewisseld door bossen. Voeren heeft een zeer hoge concentratie aan holle wegen en graften. Typisch voor het landschap zijn de vele kom- en trechtervormige depressies of dolinen.


ID: 304210 | Landschappelijk element

Holle weg bij Kruisgraaf

's Gravenvoeren (Voeren)
Vanaf het kruispunt bij het Kruis van de Dries slingert een holle weg zich noordwaarts richting het plateau. De weg kruist een tweede holle weg, passeert de Kapel Tricherbeeldje en vervolgt zijn slingerend patroon tot voorbij de Kruisgraaf en verder richting Nederland. Het betreft een diep ingesneden aardeweg met steenslag die werd aangevoerd om erosie te vermijden. De steile taluds zijn beplant met hakhout van voornamelijk gewone es. Hoger op het plateau is de weg minder sterk ingesneden en zijn langs weerszijden meidoornhagen aangeplant op de perceelsgrens van de aangrenzende weilanden en laagstamboomgaarden. Deze holle weg vormt de historische verbinding tussen het dorp en de hoger gelegen landbouwgronden op de noordelijke helling.