Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 210022 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.


ID: 210144 | Bouwkundig element

Hoevetje

Veldegemsestraat 120 (Zedelgem)
Dieper gelegen hoevetje achter een verkaveling en met uitzicht op de vallei van de Veldbeek. Losse bestanddelen rond een begraasd erf.


ID: 209798 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 209799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van het woonhuis. Woonhuis ten noordwesten van het erf. Bruine, verankerde baksteen boven een grijze plint en witbepleisterde erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen). Stalling ten oosten van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 210033 | Bouwkundig element

Hoeve Merkemveld

Zeedijkweg 40 (Zedelgem)
Naar verluidt circa 1850 gebouwd. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Het twee traveeën brede, hoger opgaand deel zou veertig jaar geleden zijn bijgebouwd. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 210034 | Bouwkundig element

Hoeve Rabauwenhof

Zeedijkweg 41 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit.


ID: 210035 | Bouwkundig element

Hoeve Kapoenenhof

Zeedijkweg 43 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve. Losse bestanddelen met 19de-eeuws uitzicht, toegankelijk via een bekiezelde oprit.


ID: 209806 | Bouwkundig element

Hoeve Suythem

Zeeweg Zuid 29 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Suythem" met losse bestanddelen, toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Gelegen in de wijk Winnendale. De hoeve staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer huidige configuratie. Woonhuis ten noorden van het erf in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), verbouwd en aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Monumentale dwarsschuur in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met brede dakoverstek.


ID: 209803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeeweg Zuid 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een groot, onverhard erf. Toegankelijk via een lange kronkelweg. Gelegen op de Ichteghem hoek in het westelijk deel van Aartrijke dicht tegen de grens met Ichtegem. Staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat wel terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). De schets van 1941 toont ingrijpende wijzigingen van vóór 1932 onder andere met toevoegen van enkele landgebouwen achter het woonhuis en ten oosten van het erf. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling ten noorden van het erf, circa 1800. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (gesmoorde Vlaamse pannen). Achter en tegen het huis een langgestrekt en dwarsgeplaatste stalling. Kleine stalling ten westen van het erf. Monumentale dwarsschuur, ten zuidwesten van het erf, daterend uit de late 19de eeuw.