Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 209385 | Bouwkundig element

Landhuis Merelhof

Ruddervoordsestraat 57 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadaster opgetrokken circa 1929 door de Zedelgemse handelaar en nijveraar Henri-Jozef Verhaeghe. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddaken (leien) met brede, geknikte dakoversteek. Gebruik van Euvillesteen voor de plint, buitentrapje en hoekstenen van de vensters. Centrale ingangstravee als torenvolume, uitgewerkt met bovendaks gedeelte onder pittoresk schilddakje met bliksemafleiders. Rondboogportiek en beglaasde deur met fraai versierde tralies, erboven een deurvenster met balkon met gebogen balustrade, gekoppeld venster boven het dak. Links een brede zijvleugel onder dwars schilddak, met driezijdige erker op de begane grond en drielichtvenster op de verdieping. Rechts eenvoudige vensters en tegen de zijgevel een oplopende erker.


ID: 209435 | Bouwkundig element

Hoeve met bunker

Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 83871 | Bouwkundig element

Parochiale meisjesschool met kloosterhuis wijk Heikant

Bosstraat 179 (Zele)
Schoolgebouw met aan de straatkant kloosterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, schoolgebouw vergroot in 1910 en 1930.


ID: 83881 | Bouwkundig element

Burgerhuis

De Deckerstraat 5 (Zele)
Beeldbepalend burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens kadasteronderzoek één van de eerste woningen, die na de aanleg van De Deckerstraat, in het derde kwart van de 19de eeuw werd gebouwd. Wit bepleisterd en beschilderd burgerhuis met twee uitgewerkte zichtgevels.


ID: 83910 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dendermondebaan 137 (Zele)
Half vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door haag en dubbel hekwerk aan hoge gemetste hekpijlers met siervaas; gedateerd 1928 en volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect R. Van de Maele .


ID: 83920 | Bouwkundig element

Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


ID: 84169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 90 (Zele)
Hoeve gelegen tussen Dijkstraat en Heirbaan, ingeplant op een site die volgens historisch kaartmateriaal in 1775 eigendom was van de Abdij van Baudelo en verpacht werd.


ID: 84171 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 18 (Zele)
Achterin gelegen vrijstaand herenhuis met voortuin en gekasseide oprit, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk. Monumentale woning met U-vormige plattegrond, bestaande uit een hoofdgebouw met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak én een afzonderlijk poortgebouw, naar kadasterarchief, het resultaat van een volledige heropbouw in 1866.


ID: 83945 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bedrijfsgebouw

Dokter Armand Rubbensstraat 36, Kapellestraat 2 (Zele)
Burgerhuis uit 1895 met L-vormige plattegrond ingeplant op straathoek, met volledig ingesloten binnentuin. Achterliggende voormalige fabrieksgebouwen, opgetrokken in modernistische stijl in 1932 naar ontwerp van architect Adolf Keppens en bestemd als bierstapelplaats met ijsfabriekje.