Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 308544 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kapellen 10 (Brakel)
Gesloten hoeve in kern opklimmend tot de 19de eeuw, waarvan de configuratie tot stand kwam vóór 1939. De hoeve omvat een boerenhuis uit de jaren 1920-1930 en historische bijgebouwen, waaronder een tot de 19de eeuw opklimmende stal en schuur.


ID: 74065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2 (Brakel)
Kasteelpark met rechthoekige omgrachting en kleine vijver, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; grachtenpatroon mogelijk deels teruggaand op een aangepaste oudere site met walgrachten. Kasteel van twee bouwlagen op hoog souterrain met gewelfde ruimten, vermoedelijk circa 1850 door de familie Vermeulen vrijwel herbouwd. Poortgebouw uit de 17de eeuw achter de gemetste bakstenen brug over de noordelijke kasteelgracht. Kapelletje van 1943, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dreef van opgaande linden, ten oosten van het kasteel ommuurde moestuin en enkele bos- en graslandpercelen.


ID: 74066 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Kasteeldreef 3 (Brakel)
Hoeve van het semi-gesloten type uit de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek tot gekasseide binnenkoer.


ID: 74067 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kasteeldreef 5 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type aan heden afgesneden en lager gelegen oude straatbocht. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met overwegend kunstleien bedaking, nog merendeels uit de eerste helft van de 19de eeuw met jongere aanpassingen en uitbreidingen. Naast de gekasseide toegangsweg, bijbehorende rest van wegkapel.


ID: 73789 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Kasteelstraat 16 (Brakel)
Herenhuis in eclectische stijl, opgetrokken circa 1910-1914 en teruggaand op oudere gesloten hoeve en 19de-eeuwse brouwerij. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gekasseid erf met begroeide mestvaalt, toegankelijk via overzolderde doorrit, ingesloten door gewitte bedrijfsgebouwen met gepikte plint en blauwgeschilderd houtwerk onder pannen zadeldaken.


ID: 73787 | Bouwkundig element

Winkel

Kasteelstraat 5 (Brakel)
In 1926 naar ontwerp van architect J.B. De Pessemier samen met aanpalend huis nummer 7 opgetrokken als woon-/winkelhuis. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met centraal verhoogd dakvenster, in eclectische stijl met art-deco-invloeden.


ID: 73798 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 53-55 (Brakel)
Onderkelderd herenhuis onder doorlopend schilddak. In oorsprong enkelhuis met huisnummer 55 opgetrokken circa 1875 en circa 1888 vergroot met huidig nummer 53 en in het eerste kwart van de 20ste eeuw gesplitst in twee woningen. Ten westen, bakstenen schuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw met klimmende tandlijst onder zadeldak.


ID: 73802 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis met winkel

Kasteelstraat 75 (Brakel)
Eclectisch bakstenen enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw of begin van het tweede kwart van de 20ste eeuw, twee bouwlagen en twee traveeën onder geknikt mank zadeldak met dakvenster en zinken oeil-de-boeuf. Borstwering en hoofdgestel verfraaid met art-nouveaugetinte faiencetegeltableaus met florale motieven.


ID: 73804 | Bouwkundig element

Art-decowinkel

Kasteelstraat 81 (Brakel)
Art-decowinkelhuis; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, wellicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Parement van rode baksteen in decoratief metselverband met verwerking van arduin voor de plint, cordonlijsten en lekdrempels.


ID: 73812 | Bouwkundig element

Witte hoeve

Kiekenstraat 3 (Brakel)
Hoevetje met losse bestanddelen, bereikbaar via smal pad. Huidig uitzicht het het eerste kwart van de 20ste eeuw, teruggaand op ouder gebouw. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën + rechts aangebouwde schuur onder zadeldak. Ten westen, bakhuis; ten oosten, lager aangebouwde stal. Klein diephuisje, voorheen pachtershuis, recent samengevoegd bij nummer 3.