Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 84215 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruisstraat 41 (Zele)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met de 18de-eeuwse kern, geschikt rond gekasseid erf, toegankelijk via poortdoorrit tussen pilasters in poortgebouw annex stal.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 84085 | Bouwkundig element

Villa Prosper Haegens

Lokerenbaan 39 (Zele)
Schuin georiënteerde villa ingeplant op een ruim perceel. Opmerkelijke realisatie als fabrikantenwoning in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect F. Mommens van 1902. Villatuin afgesloten door een verlengde afsluiting met hekwerk in art-nouveaustijl.


ID: 84112 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oudburgstraat 26 (Zele)
Achterin gelegen burgerhuis met betegelde voortuin en ijzeren hekwerk. Burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak. Het huidige voorkomen dateert uit 1913, maar werd niet geheel volgens het ontwerpplan uitgevoerd.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Karakteristieke neoclassicistische burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save. Haaks op de achtergevel, de voormalige dienstvleugel van één bouwlaag waarvan de koergevel voorzien is van negen pilasters. Zeer grote tuin met landschappelijke aanleg, grotendeels volgens ontwerpplan van 1895 door H. Moerman.


ID: 84139 | Bouwkundig element

Woning Haegens

Stationsstraat 11 (Zele)
Woonhuis gebouwd in 1931 in opdracht van Gustav Haegens naar ontwerp van architect Huib Hoste en opgetrokken in de Internationale Stijl. Zowel de bouwtechniek als de kubistische vormgeving met een dynamisch volumespel en rechthoekige muuropeningen sluiten volledig aan bij de nieuwe zakelijkheid en het functionalisme van de interbellumarchitectuur.


ID: 84145 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Vaartstraat 8 (Zele)
Charmant alleenstaand boerenburgerhuis in ruime omringende tuin, aan de straat afgesloten door ijzeren hek aan twee betonnen pijlers. Dubbelhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak.


ID: 84147 | Bouwkundig element

Villa

Veldekensstraat 112 (Zele)
Villa met voortuin, volgens bouwaanvraag van 1938, naar ontwerp van de Zeelse architect Adolf Keppens. Wat achterin gelegen geel bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder een overstekend pannen schilddak. Lage gemetste voortuinafsluiting in zelfde materialen en kleur als het woonhuis, met twee gesmeed ijzeren hekkens in art-decostijl.


ID: 84149 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldekensstraat 274 (Zele)
Hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen met ruim verankerd bakstenen boerenwoning uit 1851 van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Midden 19de-eeuwse aanhorigheden met een blinde muur aan de straatzijde. Deels verhard voorerf toegankelijk via een ijzeren voetgangershekje en een tweedelig ijzeren hek met flankerende hardstenen schamppalen.