Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 60195 | Bouwkundig element

Hoeve Evangelieboom

Sint-Denijseweg 77 (Kortrijk)
Historische hoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1747. Aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843) als Evangelieboom. Huidige hoevegebouwen uit de 20ste eeuw. Losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden woonhuis met gecementeerde lijstgevel, ten oosten schuur en ten zuiden stalvleugel.


ID: 60788 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Sint-Katharinastraat 90-92 (Kortrijk)
Boerenarbeiderswoningen uit het begin van de 20ste eeuw, met aanpalende vlasschuur rechts. Eenvoudige baksteenbouw onder geknikt zadeldak doorbroken door dakkapel. Schuur met rechthoekige schuifpoort en typerend muurnisjes.


ID: 60793 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenstraat 11 (Kortrijk)
Voormalige laat-19de-eeuwse hoeve, bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf. Verderop gelegen voormalige vlasschuur van drie parallelle beuken onder zadeldak.


ID: 60289 | Bouwkundig element

Goed ten Houte

Ten Houtedreef 31 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed ten Houte", gelegen ten zuidwesten van de Kortrijkbeek. Thans situeert de hoeve zich te midden van een verkaveling en doet dienst als feestzaal en taverne.


ID: 60882 | Bouwkundig element

Goed te Walle

Ten Walledreef 3 (Kortrijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Pieter de Waghenere heer van Walle eigenaar is. Te Kooigem waren er zes achterlenen die van de heerlijkheid afhingen. Volgens de literatuur wordt de hoeve volledig herbouwd in 1632, zie datumsteen boerenhuis.


ID: 60680 | Bouwkundig element

Hoeve  Armengoed

Tientjesstraat 60 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Armengoed" of "Hospitaalgoed". De hoeve is ontstaan in het midden van de 17de eeuw, de eerste vermelding dateert van 1644. Ze behoorde tot de eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal of armenhospitaal te Kortrijk. Vermoedelijk werd de hoeve toen bewoond door geestelijken.


ID: 60883 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kapelhof

Tontestraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermelding gaat terug tot 1771, maar de huidige gebouwen dateren voornamelijk van 1860. Als site reeds aangegeven in het landboek van Kooigem met L-vormige opstelling (1771) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Hoeve met losstaande verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig bekiezeld erf.


ID: 60960 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torkonjestraat 8 (Kortrijk)
Dubbelhuis met schuur van één bouwlaag onder pannen zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen en typerende opgehangen schuifpoort.


ID: 60885 | Bouwkundig element

Hoeve 't Gemeenhof

Uilbosstraat 2 (Kortrijk)
De oudste vermelding gaat terug tot 1708. In het landboek van Kooigem (1771), afgebeeld met U-vormige opstelling, evenals op de Atlas der Buurtwegen (1843). 18de-eeuwse hoeve gelegen ten noorden van de Grote Spiere. Losse lage, bakstenen bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom erf.


ID: 60997 | Bouwkundig element

Het Goed te Marke

Van Belleghemdreef 27-29 (Kortrijk)
Historische hoeve "Het Goed te Marke", gelegen ten westen van de dorpskern en gelegen op het grondgebied van de voormalige dorpsheerlijkheden van Blommeghem en Marke, die steeds samen verpacht werden.