Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

656 resultaten


ID: 132588 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom op kerkhof

Dorp (Nazareth)
Aan het vroegere oorlogsmonument, nu Heilig Hartbeeld, staat een oude bruine beuk (Fagus sylvatica 'atropunicea’), aangeplant als vrijheidsboom bij de oprichting van het oorlogsmonument in 1920. De boom heeft een omtrek van 375 centimeter, een takvrije stam van 4,5 meter, en een kruinproject met straal 9 meter.


ID: 304013 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bruine beuken bij landhuis

Noël Schoorensstraat (Nazareth)
Een dreef van opgaande bruine beuken verbindt het landhuis met de Noël Schoorensstraat en de Steenweg. In het dorpsbeeld is deze dreef beeldbepalend.


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 306662 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Sint-Kristoffelstraat (Ninove)
Het kerkhof van Pollare ligt rondom de Sint-Christoffelkerk op een helling uitkijkend over de Dender. Rechts van de ingang staat net buiten de kerkhofmuur een imposante beuk. De opgaande boom maakt deel uit van een parkje dat is aangelegd op de oorspronkelijke dries van het dorp. De beuk is mooi uitgegroeid en vormt een beeldbepalend element dat het kerkhof domineert. Op het moment van inventarisatie was de beuk stervende.


ID: 301035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorp (Oosterzele)
Mooie en evenwichtig ontwikkelde bruine beuk aan de noordzijde van de parochiekerk. Deze beeldbepalende bruine beuk is geplant als vredesboon na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de oostzijde van de kerk is tegen de gevel een oorlogsmonument aangebracht.


ID: 304581 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
In het centrum van Oosterzele leidt van op de Keiberg een toegangsdreef naar het Kasteel Smissenbroek. Voorbij de toegangspoort is de dreef beplant met een dubbele rij opgaande beuken die het geheel een monumentaal karakter verlenen. De dreef zelf is aangelegd met kasseien en leidt tot aan het voorhof en de kasteelgracht. Op historische kaarten is te zien dat de kasteeldreef oorspronkelijk verder doorliep naar het noordwesten over de weg en de toenmalige 'Brouck Kauter' en zo het kasteel voorzag van een mooie zichtas.


ID: 88101 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kortekeerskapel met linde

Hertsbergeveldstraat (Oostkamp)
Kleine bakstenen veldkapel van 1899 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de volksmond genoemd de Kortekeerskapel. Zuilkapel van roodbruine baksteen onder zadeldakje met zwarte Boomse pannen, bekroond door smeedijzeren kruis op de nok. Beschaduwd door linde.


ID: 88353 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Kerkstraat 1 (Oostkamp)
Georiënteerde kruiskerk in classicistische stijl met bouwfases in de tweede helft van de 18de eeuw en in de 19de eeuw; westpartij van 1878 naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck. Mogelijk nog aanwezigheid van een oudere kern. Bewaarde ommegang ter ere van de Heilige Blasius: twee staties met telkens een knotbeuk. Bakstenen kerkhofmuur aan de oostzijde voorzien van lisenen en ezelsrug. Huidig kerkhof ten noordwesten met waardevolle verticale en liggende grafmonumenten en gietijzeren kruisen. Kerkhofaanleg uit 1938 met 15 thuja's.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.


ID: 306191 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Gemeentestraat (Oud-Heverlee)
Op het pleintje voor het gemeentehuis staat een bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is aangeplant in 1920 als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.