Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 39798 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkstraat 24 (Kapelle-op-den-Bos)
De huidige pastorie werd ten tijde van abt Outers 1613-1647 opgetrokken, en tijdens de tweede helft van de 17de eeuw en tijdens de 19de eeuw met bijgebouwen vergroot.


ID: 44736 | Bouwkundig element

Hoeve

Rysselhofstraat 10 (Kaprijke)
Deel uitmakend van Het Rijselhof. Het boerenhuis is een neotraditionele hoevebouw uit het interbellum in rode baksteen en rechthoekige vensters met T-ramen met roedeverdeling en een markant onderkelderd volume met trapgevel uiterst links. Karakteristieke dwarsschuur naar verluidt opnieuw opgebouwd na een brand in 1912.


ID: 300921 | Bouwkundig element

Rijselhof

Rysselhofstraat 6-10 (Kaprijke)
De historisch belangrijke landbouwuitbating is mooi gelegen in een typisch cultuurlandschap voor het Meetjesland. Het ensemble, bestaande uit drie woonzones die geheel omringd zijn door een gracht, vormt één van de weinig overgebleven voorbeelden in de streek van een laatmiddeleeuwse meerledige site met walgracht.


ID: 47384 | Bouwkundig element

Kasteel Tielenhof

Hofdreef 27 (Kasterlee)
Omgracht middeleeuws kasteel met ophaalbrug en toegangsdreef gelegen net buiten de dorpskom en vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw.


ID: 47352 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie en tuin

Plaats 2 (Kasterlee)
Voormalige, eertijds omwalde pastorie en tuin, in 1675 opgericht vermoedelijk ter vervanging van een ouder gebouw in hout- of vakwerkbouw. De pastorie wordt vandaag nog steeds omgeven door een nagenoeg cirkelvormige tuin waar de grachten deels bewaard zijn.


ID: 200059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bleyenberghoeve met erf

Schrieksebaan 41 (Keerbergen)
De sinds 1525 vermeldde Bleyenberghoeve is één van de laatste historische hoeves maar ook één van de laatste historische gebouwen in het dorp. De omgrachte hoeve werd vermoedelijk reeds in de 16de eeuw opgericht door het nu verdwenen Mechelse nonnenklooster van Blijdenberg aan de rand van de heide van Keerbergen. Vandaag markeert een haag het historische perceel en de oorspronkelijke gracht rondom de hoeve ten zuiden en westen. De rest van de gracht is niet langer bewaard.


ID: 28345 | Bouwkundig element

Hof ter Beke

Keuzelingsstraat 26 (Kluisbergen)
Achterin gelegen boerenhuis, mogelijk nog deels opklimmend tot de 16de eeuw, op terp en met heden onderbroken brede omgrachting, gevoed door bron. Van de ruime bedrijfsgebouwen met U-vormige aanleg op het voorerf, rest nog slechts een vleugel met stallingen. Door dichtslibbing verdwenen molenvijver.


ID: 28458 | Bouwkundig element

Hoeve Paepscheure met watermolen

Zeelstraat 2 (Kluisbergen)
Achterin gelegen hoeve met boerenhuis met oude kern waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw of midden 19de eeuw. Aan de Molenbeek, overblijfselen van interessante watermolen, bakstenen molenhuis onder pannen zadeldak, waarschijnlijk nog grotendeels uit 17de of 18de eeuw.


ID: 58478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herenweg 5 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen historische hoeve met restant van omwalling en boomgaard. Hoeve met losse bestanddelen op een deels begroend erf. Boerenhuis van het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stal, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Ten westen van het boerenhuis, bergschuur blijkens kaartmateriaal opgericht tussen 1760 en 1803.


ID: 58770 | Bouwkundig element

De Grote Keuvelhoeve

Kalfstraat 42 (Knokke-Heist)
De site dateert uit de 12de eeuw en ontleent haar naam aan de vorm van het dak van het toenmalige boerenhuis: een keuvelkap of een dak met een wolfseind. Huidige gebouwen dateren vermoedelijk van de 18de eeuw. Twee losse, haaks op elkaar staande vleugels: witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stallen en schuur in blote baksteen.