Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 303352 | Bouwkundig element

Sollembergmolen

Watermolenstraat 81 (Beersel)
Voormalige watermolen gelegen langs een gedempte aftakking van de Molenbeek. De Sollembergmolen wordt voor de eerste keer vermeld in 1321 doch voornamelijk 19de-eeuws gebouwenbestand.


ID: 304408 | Bouwkundig element

Molen van Esselt

Zevenbronnenstraat 36-40 (Beersel)
Indrukwekkende papiermolen op de Zevenborrebeek met kern teruggaand tot de 14de eeuw en een gebouwenbestand uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 304409 | Bouwkundig element

Hoeve en watermolen Malfroy

Zevenbronnenstraat 46-48 (Beersel)
Indrukwekkende hoeve teruggaand tot de 18de eeuw, opgetrokken langs de Zevenborrebeek ter hoogte van de kruising met de Destelheidestraat. Vanaf de 19de is er een papiermolen gevestigd.


ID: 304410 | Bouwkundig element

Fabriek Van Ham

Zevenbronnenstraat 70 (Beersel)
Fabriek Van Ham opgetrokken net voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Naamloze Maatschappij spinnerij en weverij Van Ham, kadastraal geregistreerd in 1915.


ID: 41481 | Bouwkundig element

Romp van Torenmolen

Molenweg (Begijnendijk)
De Torenmolen van Betekom, opklimmend tot de 16de eeuw, is een bewaarde molenromp (ruïne) van een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler, die op zijn beurt teruggaat op een 14de-eeuwse torenmolen. 


ID: 200110 | Bouwkundig element

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 214118 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen

St.-Laurentiusstraat (Begijnendijk)
Vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen van een voormalige brouwerij gelegen ten westen van het dorpscentrum van Betekom en de kerk.


ID: 135253 | Landschappelijk geheel

Heide- en stuifzandcomplex van Hechtel-Helchteren met vallei van de Zwarte Beek (bovenloop)

Beverlo, Koersel (Beringen), Hechtel (Hechtel-Eksel), Helchteren (Houthalen-Helchteren)
Het heide- en stuifzandcomplex van Hechtel-Helchteren met vallei van de Zwarte Beek is gelegen aan de westrand van het Kempens Plateau. Eeuwenlang hield hier een gevarieerd cultuurlandschap stand. Het vormde een onmisbaar onderdeel van de toenmalige landbouweconomie. Daarin gingen heidevlakten samen met cultuurgronden, geriefhoutbosjes, hooi- en weilanden in het beekdal en turfontginningen. Vanaf het begin van de vorige eeuw werden hele oppervlakten van de heide met naaldhout beplant en verruigde het beekdal. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Tegen Hechtel ligt een langgestrekte duinengordel, ontstaan door overexploitatie of ontginning van de heidegebieden. Deze duinen zijn grotendeels gefixeerd door bebossing.


ID: 21407 | Bouwkundig element

Watermolen Heilige Geestmolen

Beekstraat 50 (Beringen)
Watermolen op de Zwarte Beek. Bakstenen molenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 201200 | Bouwkundig element

Spoorlijnen

Beverlosesteenweg (Beringen)
De spoorlijnen dienden voor de afvoer van verwerkt steenkool en zelf geproduceerde betonblokken naar de kolenhaven maar ook voor de aanvoer van allerhande werkmateriaal.