889 resultaten
ID: 59505 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doorniksewijk (Kortrijk)
Voorheen empire landhuis, gelegen achter nummer 140 en gebouwd door de familie Vercruysse en gesloopt in 1985. Behouden tuin in Engelse landschapstijl met vijver, prieel en belvedère.
ID: 59496 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doorniksewijk 49 (Kortrijk)
Brouwerswoning gebouwd in opdracht van Omer Vander Ghinste, met bijhorende tuin, tuinmuur; koetshuis en tuinhuis. Herenhuis van 1911 naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). De woning vervangt een 19de-eeuws herenhuis. In 1911 bouw van woonhuis met koetshuis en stallingen, serre en klein volume in uiterste noordoosthoek van tuin. Het koetshuis wordt in 1988 uitgebreid aan de oostkant. In 1988 ook toevoeging van de toegang in de Boerderijstraat tot het perceel. Op dat moment is de serre nog aanwezig.
ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.
ID: 59550 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gentsesteenweg 117 (Kortrijk)
Dieper in gelegen landhuis gelegen te midden van park met ten zuidwesten (aan de straat) houten tuinpaviljoen. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Imposant dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Beluikte rechthoekige vensters.
ID: 59618 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groeningepoort 1, 1A (Kortrijk)
Villa in nieuwe zakelijkheid van 1928 naar ontwerp van Richard Acke (Kortrijk), in opdracht van dr. G. Iserbyt. Het gebouw kreeg de vierde vermelding in de Van De Ven wedstrijd van 1930. De grote ommuurde tuin bevat een moestuin, serre en gloriëtte.
ID: 59624 | Bouwkundig element
Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.
ID: 60709 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.
ID: 59690 | Bouwkundig element
Hoog Mosscher 83 (Kortrijk)
Voorheen Goed van Hoog Mosscher, één van de belangrijkste heerlijkheden van Kortrijk. In de 19de eeuw werd de hoeve van Hoog Mosscher ingericht als buitenverblijf. In 1944 getroffen door een bom en herbouwd in 1946 naar ontwerp van Jan Boucquillon, zie gevelsteen. Woonhuis in naoorlogse neorenaissancestijl. Omwalde tuin met brugje.
ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.
ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.