534 resultaten
ID: 38796 | Bouwkundig element
Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)
Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak. Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes en houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.
ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.
ID: 15277 | Bouwkundig element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch herenhuis, gelegen in het domein Groenhof, gebouwd omstreeks 1851-1852 in opdracht van Franciscus Josephus Van Damme, toenmalig burgemeester van Belsele. Het herenhuis bestaat uit het woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën. Links en rechts achter het landhuis staan twee eind 19de-eeuwse achtzijdige paviljoentjes,. Ten oosten naast het huis bevindt zich nog een plantenserre van het lessenaarstype met beglaasd dak.
ID: 134313 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.
ID: 14933 | Bouwkundig element
Philippus Neridreef 3 (Sint-Niklaas)
Dekenij, voormalig huis van het Oratorie, gelegen aan het einde van een gekasseide dreef in de hoek van de straat en bestaande uit een poortgebouw met aansluitende voormalige stallen, ruime alleenstaande woning en uitgestrekt park met tuinhuisje.
ID: 15137 | Bouwkundig element
Plezantstraat 135 (Sint-Niklaas)
Door de gestadige aangroei van de schoolbevolking breidde de school uit tot een complex geheel met verschillende vleugels van drie bouwlagen rond rechthoekige binnenkoeren. Vermeldenswaardige gebouwen: hoofdgebouw, kapel, tuinpaviljoen, huishoudschool en handelsschool.
ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.
ID: 90845 | Bouwkundig element
Jan Ruusbroecstraat 45 (Sint-Pieters-Leeuw)
Heden in de lintbebouwing opgenomen breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, kadastraal werd ingetekend in 1867, in de tuin resten nog twee tuinpaviljoenen.
ID: 40625 | Bouwkundig element
Joseph Depauwstraat 25-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot, gebouwd in 1515, in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, koetshuis uit 1731 (historiserende wederopbouw omstreeks 1879), tuinpaviljoen van 1906, in 1984 werd het eigendom van de gemeente die in de daaropvolgende jaren de nodige restauraties uitvoerde zowel aan de gebouwen als aan het park.
ID: 134771 | Landschappelijk element
Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.