2577 resultaten
ID: 78848 | Bouwkundig element
Molentje 16 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen op een historische site, zie aanduiding op kaart van P. Pourbus (1561-1571). De lange erfopritgaat terug op een voorheen tot aan Uudsdale verder lopende landweg, zie onder meer kaarten van Pourbus en Ferraris (1770-1778). Losse bestanddelen in donkere verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis, aansluitende stal. Parallel een bakhuis. Haakse eenbeukige schuur met twee doorritten, volgens Devliegher gedateerd op een balk "ANNO 1791"; deze vermeldt ook de uit "1786" gedateerde wagenbergplaats.
ID: 78757 | Bouwkundig element
Natiënlaan 15A (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, waarvan de huidige gebouwen dateren van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), deels witgekalkte volumes met rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Langgestrekt, in kern wellicht 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met links geïncorporeerd "boterhuisje". Aansluitend wagenhuis, schuur en koeienstal. In het verlengde, een zomerkeuken met bakoven. Tussen voormalige paardenstal en boerenhuis, mestvaalt.
ID: 78721 | Bouwkundig element
Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.
ID: 78725 | Bouwkundig element
Oude Sluissedijk 19 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw, zie boerenhuis reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak. Dwarsschuur door middel van hoge bakstenen muur verbonden met woonhuis. Ten noorden, klein bakhuis. Omhaagde voortuin.
ID: 78781 | Bouwkundig element
Pannepolderstraat 12 (Damme)
Historische hoevesite Sint-Pietersdyckagie, opklimmend tot de 17de eeuw, met een eerste vermelding in 1680. De huidige gebouwen, bestaande uit een opvallend geheel van twee in elkaars verlengde liggende, lange volumes, zijn in de 18de en 19de eeuw opgetrokken.
ID: 78763 | Bouwkundig element
Roden-Ossestraat 4 (Damme)
Voormalige sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis, opklimmend tot de 17de eeuw. In 1926 wordt het westelijk aansluitende schuurtje opgericht. Huis aansluitend bij het langgeveltype met bakhuis, woonhuis, stal en recenter schuurtje.
ID: 78908 | Bouwkundig element
Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.
ID: 78919 | Bouwkundig element
Versevaartdijk 1 (Damme)
18de-eeuws hoeve van het langgeveltype gelegen in de kern van het gehucht Pereboom. Genoemd naar de sas van de voormalige Verse Vaart die zich onder het huis bevindt. Breedhuis, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met dijk). Boerenhuis van zes traveeën + stal + schuurtje in rode baksteenbouw.
ID: 79031 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vierscharestraat 2 (Damme)
Historische hoeve "De Vierschare", minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Hoeve behoort tot de historische kern van het gehucht Vivenkapelle. Ze is gelegen op de kruising van de Vierscharestraat (vroegere "Middelen Bruggewech") en de Sijseelsesteenweg, waarrond Vivenkapelle is ontstaan. Omhaagd erf met boomgaard en knothaagliguster.
ID: 79034 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vierscharestraat 47 (Damme)
Historische hoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, zie jaartalsteen "1616" boven voordeur boerenhuis met daaronder het wapenschild van de familie de Schieter de Beer, die volgens archivalische gegevens in 1614 de hoeve aankocht. De familie zou haar buitenverblijf in de opkamer gehad hebben. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met groen geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis opklimmend tot de 17de eeuw, en haaks daarop de 19de-eeuwse schuur, gelegen op groot rechthoekig erf met voorliggende huisweiden, afgezoomd van de straat met een geschoren haag.