Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 302526 | Landschappelijk element

Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Terspelt 20 (Merchtem)
Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 215258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met gekandelaarde linden

Bosstraat (Merelbeke)
Veldkruis ingeplant aan het kruispunt met een veldweg in een plantsoentje en geflankeerd door twee kandelaarde linden en een geschoren haagbeukenhaag. Voor het kruis is een bidbankje geplaatst.


ID: 36462 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde met kerkhof

Burg. Maenhautstraat 14 (Merelbeke)
Georiënteerde pseudobasilicale kerk met omringend, deels ommuurd en vergroend kerkhof. Ontwerp van 1873 door architect M. De Noyette voor een nieuwe kerk waarbij de bewaarde 16de-eeuwse toren in neogotische zin werd aangepast. Op het kerkhof staat een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 200879 | Bouwkundig element

Sint-Anna-ommegang

Dorpsstraat 4, 14, Koning Albert I-Plein, Lindestraat, Pontstraat, Rid. A. Stas de Richellelaan 21, Sint-Annastraat (Merelbeke)
De ommegang omvat als eerste statie een grotere kapel of hoofdkapel in de noordwesthoek van het Koning Albert I-plein. Tussen deze Sint-Annakapel en de parochiekerk werden in 1868 zeven ommegangskapellen heropgericht. Als negende statie in de ommegang fungeert een kruisbeeld op het kerkhof voor de kerk.


ID: 36352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Hundelgemsesteenweg 349 (Merelbeke)
Gebouwd ter vervanging van de in 1874 gesloopte oude parochiekerk aan de Pontweg nabij de Schelde. Neoromaanse bakstenen kerk opgericht naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en voltooid in 1872. Interieur met neogotische polychromie. 19de-eeuws kerkhof aansluitend bij de parochiekerk, in de 20ste eeuw uitgegroeid tot een gemeentelijke burgerlijke begraafplaats. De calvariekapel en de 19de en vroeg 20ste-eeuwse graftekens herinneren nog aan het oorspronkelijke kerkhof.


ID: 36443 | Bouwkundig element

Parochie- en bedevaartkerk Sint-Anna met kerkhof

Lindestraat (Merelbeke)
Barokke plattelandskerk van baksteen en Balegemse zandsteen met eenvoudige plattegrond. De opbouw van de kerk ving aan in 1641 en werd in 1663 beëindigd. Omheind, vergroend kerkhof met een collectie aan graftekens vanaf de tweede helft 19de eeuw tot eind 20ste eeuw. Neogotische houten portiek met calvariebeeldengroep in de oksel tussen de westelijke toren en de zuidelijke zijbeuk.


ID: 36618 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Schelderodeplein (Merelbeke)
De dorpskerk is vanouds excentrisch ingeplant ten opzichte van de dorpskern. In kern gotische kerk uit 14de-15de eeuw, waarvan onder meer de toren resteert. De kerk werd aangepast in de 18de eeuw en werd vergroot en hersteld vanaf 1877 in neogotische stijl, naar ontwerp van architect August Van Assche. Ommuurd rechthoekig kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 46950 | Bouwkundig element

Landgoed 't Kasteeltje

Steenweg op Weelde 15, Zwart Goor 2 (Merksplas)
Bewaard, doch aangepast landhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, alsook bijgebouwen van 1926 met cottage-allures.


ID: 32796 | Bouwkundig element

Kruisbeeld

Rijselstraat (Mesen)
Kruisbeeld, opgericht door het Koninklijk Gesticht van Mesen in 1936 ter vervanging van de vooroorlogse calvarie van 1686 aan de oever van de Douve en aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Inmiddels nieuw, bronzen Christusbeeld vervaardigd door M. Denis in het atelier van de abdij van Maredsous.


ID: 89998 | Bouwkundig element

Begraafplaats van de Sint-Antoniusparochie of de wijk 't Veld

Bloemgatstraat (Meulebeke)
Kleine begraafplaats op rechthoekig grondplan, omgeven door houten schutting met ijzeren toegangshek. Rechte assen met losse verharding waartussen rijen grafzerken met enkele kleinere, dwarse perken. Onder meer enkele familiegraven met opvallende zwart- of rood-witte mozaïekbekleding; enkele kindergraven aan noordwestzijde.