Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2500 resultaten


ID: 86360 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 44 (Deerlijk)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door muizentandfries. Korfbogige muuropeningen met vernieuwde ramen. Boven de deur, beglaasde muurnis met heiligenbeeld. Links, dienstingang.


ID: 86375 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Rade

Lisbonnastraat 100 (Deerlijk)
Recente naam die verwijst naar de nabijgelegen voormalige heerlijkheid, voor het eerst vermeld in 1502. Site mogelijk reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met L-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1945 uitgebreid. Heden, verlaten hoeve bestaande uit twee parallelle volumes.


ID: 86380 | Bouwkundig element

Hof de Rodelanden

Oliebergstraat 34 (Deerlijk)
Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Semigesloten opstelling door latere uitbreidingen. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten noorden boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Ten zuiden recente kippenren, die vermoedelijk een oudere vervangt. Ten oosten heden sterk aangepaste stalvleugel met wagenhuis van circa 1935. Opvallende puntgevel met getrapte fries en centrale licht vooruitspringende travee met beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.


ID: 86429 | Bouwkundig element

Dorpswoning

René De Clercqstraat 5 (Deerlijk)
Dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door segmentbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 86435 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.


ID: 86439 | Bouwkundig element

Winkel in art-decostijl

Schoolstraat 28 (Deerlijk)
Opvallend winkelhuis uit de jaren 1920-1930, opgetrokken in geometrische art-decostijl. Parement van rode baksteen verfraaid door het rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen. Borstwering met typerend bloem- en zonnestraalmotief. Centrale nis met Heilig Hartbeeld.


ID: 38091 | Bouwkundig element

Klooster met kleuter- en lagere school

Bachtekerkstraat 7 (Deinze)
Klooster, kleuter- en lagere school, gesticht in 1908 door de congregatie zusters van de Heilige Vincentius van Deinze, in 1922 uitgebreid met het Heilig Hart Instituut voor mentaal gehandicapten. Huidige aangepaste gevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw met kleurrijk bakstenen parement.


ID: 38128 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bachtekouter 32 (Deinze)
Achterin, aan een zandweg palende hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid en beboomd erf. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak met klokkenstoeltje en rechts zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Dwarsschuur en stallen onder afgewolfd dak en groot bakhuis van het samengestelde type, uit de 19de eeuw. Ervoor, bij de afsluiting, bakstenen pijlerkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 35550 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beentjesstraat 55 (Deinze)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gebouwd op de plaats van een oudere hoeve, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw. Bakstenen woonhuis ten westen, tegenover ijzeren hek. Haakse dwarsschuur, gedateerd 1874. Eenvoudig bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 35030 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biebuyckstraat 23 (Deinze)
Hoeve in boomgaard, haaks ingeplant ten opzichte van de straat. Aan de straatkant afgesloten door haag en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers, rechts met niskapelletje.