Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 26250 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sprendonkstraat 2 (Gent)
Kleine hoeve van het langgestrekte type met voortuin en recente losse schuur links. Boerenwoning van het dubbelhuistype, oorspronkelijk van drie traveeën. Afgedekt met zadeldak (Vlaamse pannen), rechts behouden zijaandak met muurvlechtingen en daterend uit tweede helft 18de eeuw.


ID: 26416 | Bouwkundig element

Romanhoeve

Streepbosstraat 18 (Gent)
Boerenwoning ten noorden met verankerde, goed bewaarde, doch gecementeerde gevel van zes traveeën en één bouwlaag, met gebogen zadeldak, daterend uit de 18de eeuw.


ID: 18734 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Tuinwijklaan 72 (Gent)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, gekasseide toegang en willekeurige inplanting tegenover de huidige rooilijn. Schuin ingeplant woonhuis van vier traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen) met dakvenster boven de deur, daterend uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 18735 | Bouwkundig element

Hoeve

Tuinwijklaan 83 (Gent)
Zeer laag hoevetje op de hoek met de Voskenslaan, gelegen in een omhaagde tuin en toegankelijk via een houten hek. Boerenhuisje van heden vier en vier traveeën met één bouwlaag en zadeldak met linker aanbouwsel onder schilddak en haakse achterbouw onder snijdend zadeldak, daterend uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 26921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kale

Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.


ID: 26922 | Bouwkundig element

Goed ten Oudenvoorde

Twaalfroeden 2-10 (Gent)
Het Goed ten Oudenvoorde omvat een uitgestrekt domein. Hoeve met een boerenwoning, opklimmend tot derde kwart 17de eeuw met 18de-eeuwse koetshuizen, een dwarsschuur en stallen, een kleine woning, een poortgebouw uit de 18de eeuw dat toegang verleent tot het achterin gelegen landhuis met bijgebouwen, daterend van 1924 en gebouwd op de plaats van een ouder kasteel.


ID: 26417 | Bouwkundig element

Hooghe Valckenhuijs

Valkenhuisweg 2 (Gent)
Naar verluidt bekend als plaats voor het dresseren van valken. Reeds vermeld in het landboek van 1562 en op de kaart van J. Horenbault van 1619. Boerenwoning van vijf traveeën en links ervan stallen onder doorlopend gebogen zadeldak, in kern opklimmend tot de 16de-17de eeuw, aangepast in 1852.


ID: 26424 | Bouwkundig element

Hoeve De Hostelrije

Varendriesstraat 46 (Gent)
De Hostelrije, volgens bewoners daterend van 1827. Boerenburgerhuis haaks ingeplant op de straat, met een met gras begroeide voortuin met notelaar en oprit tussen bakstenen pijlers met ijzeren hek. Links van het hek kleine boomgaard. Ten westen, tegenover het woonhuis, gedeelte van een dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 26917 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Veerpontstraat 1 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Ten westen boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Voormalig bakhuisje ernaast (zuiden) van 1870, vergroot in 1895 en stallingen naar verluidt gedateerd 1913 (oosten).


ID: 26223 | Bouwkundig element

Landhuis Ter Veuren

Veurestraat 42 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak met zijaandaken. Omringend park met rechts bij de ingang behouden 18de-eeuws hoevetje, heden gebruikt als garage. Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak.