Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 33150 | Bouwkundig element

Hoeve met zuivelfabriekje Donck

's Graventafelstraat 48, 47A, 48A (Zonnebeke)
Grote hoeve, alwaar in 1932 de kaasmakerij van Passendale werd gesticht, zie aan straatoverzijde gelegen zuivelfabriekje van 1936 tot 1946 in gebruik. Nadien werd de kaasmakerij ondergebracht in de oude brouwerij Boucqué, aan de vroegere spoorlijn waar ze tot op heden is gevestigd. Wederopbouwhoeve grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 33151 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met kapel

's Graventafelstraat 53 (Zonnebeke)
Hoeve mogelijk heropgebouwd naar ontwerp van architect R. Cauwe van 1920, echter met gewijzigde muuropeningen. Volgens bewoners lag de vooroorlogse hoeve ernaast. Aansluitend bij de regionale hoevebouw. Aan de straat gelegen éénbeukig kapelletje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak.


ID: 33154 | Bouwkundig element

Hoeve

's Graventafelstraat 58 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen hoevetje naar verluidt niet op de vooroorlogse plaats heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 33188 | Bouwkundig element

Klooster en lagere school

4e Regiment Karabiniersstraat 9 (Zonnebeke)
In 1910 deels omgebouwd tot vredegerecht en gemeentehuis. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd voor zijn oorspronkelijke bestemming, naar ontwerp van architect R. Cauwe van 1920; eclectische bouwtrant voornamelijk geïnspireerd op de regionale renaissancestijl en de gotiek. Bakstenen gebouwencomplex onder zadeldaken bestaande uit een kloostervleugel met een haaks tegen de achtergevel aanleunende klasvleugel, en rechts een flankerende kapel. Omsloten speelplaats aan straat afgezet met bakstenen muur tussen postamenten.


ID: 33017 | Bouwkundig element

Hoeve

Berten Pilstraat 22 (Zonnebeke)
Hoeve in de wederopbouwtrant van de eigendommen Iweins, zie onder meer typerende bedaking. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met toegangshek rechts van het boerenhuis ten noordwesten; stal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.


ID: 33018 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Berten Pilstraat 24 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje op het gehucht Merelaarvoorts bestaande uit alleenstaande, lage arbeiderswoningen met voortuintje, aan het kruispunt Berten Pil-/Foreststraat. Bouwtrant Iweins zie onder meer typerende bedaking; teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 33033 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zonnebeke

Berten Pilstraat 5A, 5C, Ieperstraat 5 (Zonnebeke)
Het kasteeldomein van Zonnebeke bestaat uit een wederopbouwkasteel uit 1924, samen met een conciërgewoning, hengelhuisje, park met kasteelvijver en een omheiningsmuur met ingangspoort. Daarnaast omvat het domein het landhuis Bloemendaele, dat in 1933 in opdracht van kasteelheer Emmanuel Iweins voor zijn dochter werd opgetrokken. Dit leidde tot een feitelijke tweedeling van het kasteeldomein. De hereniging van beide parken gebeurde na de aankoop van beide helften door de gemeente (in 1982 en 2011) en een ingrijpende heraanleg in 2013.


ID: 33080 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Arnoldus

Beselarestraat 330 (Zonnebeke)
Brouwerij in werking tot 1914, na de Eerste Wereldoorlog nog enkel bottelarij,; bestaande uit brouwerswoning en brouwerij.


ID: 33147 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Goudbergstraat 1 (Zonnebeke)
Hoeve naar verluidt heropgebouwd in 1924 op de vooroorlogse plaats echter met andere schikking. Gaaf bewaarde boerenwoning aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Ten oosten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 33155 | Bouwkundig element

Hoeve Engelveld

Grote Roeselarestraat 8 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Hoeve met een langgestrekt boerenhuis met stal met L-vormige plattegrond, en dwarsschuur met wagenhuis en aardappelkelder.