Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7116 resultaten


ID: 130722 | Landschappelijk element

Loofgang van gewone haagbeuk in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het kasteel Gruuthuse omvat een uitgebreid park en bos met talrijke landschapselementen. Midden in een bosperceel werd een loofgang aangelegd van gewone haagbeuk. De haagbeuken worden geschoren om het uitzicht van een corridor in stand te houden.


ID: 131489 | Landschappelijk element

Taxustopiary met diamantkopmotief in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.


ID: 131491 | Landschappelijk element

Boomweide met opgaande zomereiken in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Rond een korte wandellus in het park is een boomweide aangelegd met opgaande zomereiken. Doorheen de boomweide loopt een vista door tot over de meanderende Rivierbeek. De zomereiken worden verjongd met geselecteerd plantgoed van een representatief exemplaar met een rechte, takvrije stam.


ID: 130723 | Landschappelijk element

Geleide zilverlindenrij in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat 196-198 (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Langs weerszijden van de winterserre werd een geleide lindenrij aangeplant. De zilverlindes worden geschoren en vormen een boogvormige groene begrenzing van het centrale grasveld.


ID: 302861 | Landschappelijk element

Geleide linden -en haagbeukenrij in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat 196-198 (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Langs weerszijden van de toegang vanaf het poortgebouw met concierge en langsheen de boulingrin aan de westzijde van het kasteel werden geleide linden aangeplant. Als afsluiting van de spiegelvijver aan de oostzijde van het kasteel werden geleide gewone haagbeuken aangeplant in een halve cirkelboog. De linden en haagbeuken worden geschoren en vormen een groene begrenzing van de nabije kasteelomgeving.


ID: 88051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark de Valkaart

Stationsstraat 99, 129 (Oostkamp)
Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken van 1877. Bepleisterde villa van circa 1953, geïnspireerd op de cottagearchitectuur, op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden, vijvers/waterpartijen en enkele oudere parkbomen. Bijgebouw, oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. In het park staat een pijlerkapelletje, gebouwd in 2001, in witgeschilderde baksteen onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje, omringd door een lindeboom en enkele taxussen.


ID: 88324 | Bouwkundig element

Openbare begraafplaats

Vrijgeweidestraat (Oostkamp)
Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag, aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve en in de jaren 1940. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie..


ID: 88328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite van Wanzeele en omgeving

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.


ID: 88089 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wilgenbroekstraat 74 (Oostkamp)
18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen met een dwars op de rijweg georiënteerd woonvolume en achteraan recente bijgebouwen onder meer loods. Rechtover het woonhuis ligt een stal, parallel met de straat. Omgevende haag van Hulst, Beuk en Taxus. De haagsamenstelling verwijst naar de hoge status van de hoeve.


ID: 88143 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Jansparochie

Wingensestraat (Oostkamp)
De aanleg gebeurt volgens het kadaster circa 1894. Gesloten geheel door bakstenen muur aan de straatkant en hagen aan de overige zijden. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden met grint. Een centrale weg loopt van de toegang van het kerkhof naar de calvarie van 1893, omgeven door enkele lindebomen. Quasi centraal, het imposante, blauwe hardstenen graf van de familie Rapaert de Grass.