Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 34038 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis en Vredegerecht van Lochristi

Dorp-Oost 1 (Lochristi)
Neoclassicistisch huis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, als gemeentehuis gebouwd in 1829 ter vervanging van het bouwvallig geworden gemeentehuis.


ID: 34041 | Bouwkundig element

Neoclassicistische villa

Dorp-Oost 17, 17A (Lochristi)
Neoclassicistische villa, volgens archiefstukken van 1828 naar ontwerp van architect Louis Minard. Omringende tuin aan de straat afgesloten door een decoratieve ijzeren afsluiting aan dito hekpijlers en met twee openzwaaiende hekken.


ID: 34056 | Bouwkundig element

Villa Ch. Vuylsteke

Dorp-West 73 (Lochristi)
Herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl met omringende tuin, daterend van voor 1830 en twee keer uitgebreid: op het einde van de 19de eeuw met een massieve vierkante toren links en op het einde van de jaren 1940. Achter de woning bewaarde schuur in 1887 in het kadaster geregistreerd.


ID: 34077 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rozelaar met dreven

Kasteeldreef 31 (Lochristi)
Rechthoekig omgracht kasteeldomein tussen Rozelaredreef, Stationsstraat en de Ledebeek. Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. Huidig kasteel als buitenplaats opgericht naar plannen van 1833 naar ontwerp van architect Louis Minard door aanpassing van de vroegere paardenstallen, serre en oranjerie, van 1782-1783.


ID: 34133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ertbuer

Vossenstraat 21-23 (Lochristi)
Binnen het huidige kasteeldomein in landschappelijke stijl met vijver bleven de buitenste walgrachten van een oudere kasteelsite grosso modo bewaard. Bak- en hardstenen kasteel in neoclassicistische stijl, volgens plintsteen in de rechter zijgevel gebouwd in 1876 naar ontwerp van architecten gebroeders Brunau. Gewit ijzeren toegangshek aan twee geblokte hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning; aansluitende ijzeren brugleuningen en kettingen aan paaltjes. Aan drie zijden ommuurde rechthoekige moestuin en twee kleine serres. Ten noorden van de omgrachte oude kasteelsite, achter de gracht die het kasteelpark aan de straat begrenst, staat de voormalige hovenierswoning, paardenstallen en koetshuis van het kasteel.


ID: 34190 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Zaffelare-Dorp 11 (Lochristi)
Voormalig burgemeesters-, notaris- en brouwershuis van de familie De Bock. Neoclassicistisch herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met schilddak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 34187 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieter met kerkhof

Zaffelare-Dorp 8 (Lochristi)
De parochiekerk is gelegen aan de noordkant van Zaffelare-Dorp binnen een ommuurd kerkhof met enkele opgaande lindes, dat uitgewerkt is met hekpijlers en ijzeren hekken. Het betreft een basilicale kerk met driebeukig schip van zes traveeën met een iets vooruitspringende vierkante toren en met uitgebouwde sacristie tegen de noordelijke zijbeuk.


ID: 17748 | Bouwkundig element

Stadswoning

Brugstraat 2 (Lokeren)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch in het eerste kwart van de 20ste eeuw in Lodewijk XVI-stijl aangekleed.


ID: 18109 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Doorslaardorp 62 (Lokeren)
De huidige kerk is in 1841-42 opgetrokken; de toren en de eerste travee zijn pas in 1868 toegevoegd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. In 1870 bouwde men twee sacristieën aan. Driebeukige transeptloze pseudobasiliek in eenvoudige neoclassicistische stijl. Georiënteerd met een duidelijke noordwaartse afwijking om te passen in het bestaande straattracé.


ID: 18124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Eksaarde-dorp 102 (Lokeren)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie werd in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd in neoclassicistische stijl, ten westen van de kerk. Links en rechts van het hoofdvolume bevinden zich bakstenen bijgebouwen van vier traveeën en één bouwlaag onder een met pannen belegd zadeldak. Bij de pastorie hoort een tuin in landschappelijke stijl.