Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4630 resultaten


ID: 58043 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Duinenstraat 6 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in het interbellum. Boerenwoning aan straatkant gebouwd in 1933. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlagen onder pannen zadeldak, mechanische pannen, gecementeerde gevels, beeldnis in zijgevel, rechthoekige vensteropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 58075 | Bouwkundig element

Hoeve Den Hoeckaert

Heerweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met vier losse bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Eerste vermelding van de hoeve in 1690. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur, vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Dit langgeveltype is opgetrokken uit verankerde baksteenbouw onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen. Langwerpig witgekalkt bakhuis, groot stalvolume met hooizolder en kleine bakstenen varkensstal in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De toegang tot het erf is afgesloten met een ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers.


ID: 302142 | Bouwkundig element

Dorpskom Houtave

Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De historische dorpskern van Houtave bevindt zich ten zuiden van de Oosternieuwweg Zuid. Centraal ligt de Sint-Bavo en Machutuskerk met omringend, omhaagd kerkhof. De kerk wordt omgeven door de Pastoriestraat, ten oosten, noorden en westen en de Kerkhofstraat ten zuiden.


ID: 57939 | Bouwkundig element

Hoeve

Langedorpweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778, met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, haaks op de straat ingeplant. Centrale boerenwoning van het langgeveltype met opkamertravee onder zelfde nok met geïncorporeerde stal en schuur en aandaken. Parallel aan westzijde bakhuis met zomerkeuken.


ID: 58044 | Bouwkundig element

Hof Den Leeuw

Leeuwenstraat 1 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, boerenwoning, bakhuis, schuur met geïncorporeerde stal en schuur, geschikt op een deels verhard erf dat aan de Leeuwenstraat grenst. De hoeve valt op door de prachtig uitgewerkte zijpuntgevel aan de straat van de 17de-eeuwse boerenwoning. Gebouwen uit 17de-, 18de- en 19de-eeuwse en bakstenen bedrijfsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 58081 | Bouwkundig element

Hoeve

Lisseweegse Steenweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, met een boerenwoning van het langgeveltype, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, onder pannen zadeldaken. Gedeelte boerenwoning aan erfzijde met geïncorporeerd stalgedeelte en aan andere zijde van het erf, een bakstenen stal/ schuur.


ID: 57994 | Bouwkundig element

't Pottemaeckershof

Loweg 2 (Zuienkerke)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen en lange erfoprit. Eerste vermelding onder deze benaming in 1689. De boerenwoning vermoedelijk in kern 17de-eeuws. Groot witgekalkt volume met gepekte plint, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met opkamertraveeën in de 19de eeuw opgehoogd tot anderhalve bouwlaag. Voormalige paardenstal, bakhuis, stallen, begraasd erf en monumentale schuur met mansardedak gedateerd 1765.


ID: 57996 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mareweg 1 (Zuienkerke)
Hoeve met lange erfoprit aangeduid op Ferrariskaart van 1770-1778 met vier losse bestanddelen. Bewaarde boerenwoning, witgekalkt met gepekte plint onder pannen zadeldak met vier lage traveeën waarin geïncorporeerd bewaard stalletje en drie opkamertraveeën onder hogere nok.


ID: 57997 | Bouwkundig element

De Roode Poorte, omwalde hoeve met losse bestanddelen

Mareweg 2 (Zuienkerke)
De omwalling om de hoeve is deels bewaard. Boerenwoning in kern wellicht 17de-eeuws. Laag volume in verankerde rode baksteenbouw, vijf traveeën waarvan twee lage opkamertraveeën. Koeienstal gedateerd 1765 met bewaard dakspant en bakstenen vloer. Bakhuis met volledig bewaarde inrichting, zwarte Boomse vloertegels met datering 1698 en troggewelven. Een lange dubbele dwarsschuur met moeffen en negblokken met tien gebintes met gebeitelde telmerken en wagenhuis datering 1782.


ID: 57998 | Bouwkundig element

't Benedicten Colaertshof

Mareweg 5 (Zuienkerke)
Hoeve op de hoek met de onverharde weg richting 't Pottemaeckershof. Eerste vermelding van de Benedicten ofstede circa 1300 en aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Losse, in U-vorm geplaatste bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak. Alle gebouwen, boerenwoning met geïncorporeerde stal, wagenhuis en schuur, met oude kern maar verbouwd of heropgebouwd in 19de of 20ste eeuw.