Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 27363 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Linden

Biesvijverstraat 2 (Oudenaarde)
Gesloten, voorheen omgrachte hoeve op vierkante plattegrond, ingeplant in een knik van de landelijke weg, bij de ingang op de zuidwesthoek gemarkeerd door twee grote linden. Verankerde bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder aaneensluitende pannen zadel- en schilddaken, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt van 1715.


ID: 131540 | Landschappelijk element

Japanse notenboom bij Huis de Lalaing

Bourgondiëstraat 9 (Oudenaarde)
Een Japanse notenboom die vermoedelijk is aangeplant op het einde van de 19de eeuw staat in de achtertuin van het Huis de Lalaing. De boom heeft een stamomtrek van 381 cm (2009), wat voor deze soort bijzonder is.


ID: 130890 | Landschappelijk element

Sint-Hilariuslinde

Doorn (Oudenaarde)
Op de grens met Oudenaarde, Mullem en Huise, bij het kruispunt van de Doorn met Loweg en Sint-Hilariuslindestraat staat de Sint-Hilariuslinde. Het is een oude linde gelegen binnen het openbare domein van de beschermde kasseiweg "Doorn". De boom staat op een heuveltje en is ooit als opgaande boom aangeplant. De boom heeft een uitgebroken kruin en een zware stamcaviteit.


ID: 130891 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Enameplein

Enameplein (Oudenaarde)
Het Enameplein is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er nog 25 exemplaren en was er een boom verdwenen. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op de Lijnwaadmarkt.


ID: 130901 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij herberg In den Groenen Boom

Geraardsbergenstraat 155 (Oudenaarde)
In de voorhof van de herberg In den Groenen Boom staat langs de Geraardsbergenstraat een opgaande bruine beuk. De boom is op een heuveltje geplant, zo voorkwam men bij het baancafé aanrijdingen met kar en wagen. Ook het ingespannen paard kon onder de beuk bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130902 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij huisweide

Geraardsbergenstraat 155 (Oudenaarde)
De huisweide op het erf Geraardsbergenstraat 155, werd afgeboord met een essenkaphaag. Een kaphaag is een lijnaanplanting van knotboompjes met een dicht plantverband die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken, nu word hiervoor meestal een draadafsluiting gebruikt.


ID: 130900 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Hauwaart 21 (Oudenaarde)
Bij een wegkapel langs de gewestweg N8, hier Hauwaart genoemd, staat een oude kapellinde met een stamomtrek van circa 4 meter. Deze zéér oude linde werd in het verleden gekandelaard.


ID: 307933 | Landschappelijk element

Marilandicapopulier als hoekboom

Heistraat, Spendelos (Oudenaarde)
Op de hoek van de Heistraat en Spendelos te Mater staat een markante Marilandicapopulier, aangeplant als hoekboom.


ID: 307950 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van beuk en haagbeuk

Heistraat (Oudenaarde)
Aan de straatkant, langs het het erf van een hoeve met boomgaard in de Heistraat (Mater) bevindt zich een relict van een oude vlechthaag.


ID: 27553 | Bouwkundig element

Villa Het Kasteeltje

Heurnestraat 253 (Oudenaarde)
Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert. Mooie tuin, aan de straat afgesloten door gietijzeren hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. L-vormige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis, harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking. Kapel uit 1757 barokgetinte gevel, aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin.