Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4630 resultaten


ID: 57999 | Bouwkundig element

De Calangne

Mareweg 6 (Zuienkerke)
Hoeve met lange erfoprit, aangeduid als één volume op Ferrariskaart 1770-1778. Huidige volumes zijn de boerenwoning, gebouwd in 1920 de voormalige boerenwoning met geïncorporeerde stallen en 19de-eeuwse schuur.


ID: 58100 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.


ID: 58014 | Bouwkundig element

't Hoog Kamerke

Oostendse Steenweg 53 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen met centraal op het erf gelegen rosmolen en lange erfoprit. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571. De eerste vermelding van de hoeve dateert van 1661. Boerenwoning van het langgeveltype, witgekalkt met gepekte plint onder pannen zadeldak met opkamertraveeën en traveeën van anderhalve bouwlaag met halfronde vensters op bovenverdieping. Recente verbouwingen, stal en wagenhuis onder zelfde zadeldak, wellicht 19de-eeuws. Achtzijdige rosmolen, gebouwd in 1880 afgedekt met golfplaten.


ID: 57945 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostendse Steenweg 70 (Zuienkerke)
Dieper gelegen kleine hoeve minstens opklimmend tot de 18de eeuw, aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778. Hek en zeer lange erfoprit. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen bedaking, witgekalkt op gepekte plint. Boerenwoning van het langgeveltype met geïncorporeerde stal en schuur met parallel kleiner bijgebouwtje, wellicht stalletje met bakhuis/zomerkeuken.


ID: 57950 | Bouwkundig element

Hoeve ten Maereleede

Oosternieuwweg Zuid 1 (Zuienkerke)
Gerenoveerde hoeve, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778. Zeer lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vorm omheen erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met dakoverstek en houten kardoezen. Witgekalkte boerenwoning op gepekte plint met aansluitend lagere stalvleugel. Schapenstal met witgekalkte erfgevel, voormalig wagenhuis, voormalig groot schuurgebouw en klein witgekalkt bakhuisje.


ID: 57957 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Weg 1 (Zuienkerke)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegankelijk via hekkens met initialen B en M. Verankerde losse bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Hoeve met grote boerenwoning aan de straatkant, gedateerd 1925, met aanpalende lagere stal en bakhuisje achter de woning. Breedhuis, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen.


ID: 58115 | Bouwkundig element

Hoeve d'Eede

Vaartstraat 2 (Zuienkerke)
Hoeve aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Lage boerenwoning met aansluitende schuur gaan minimaal terug tot de 18de eeuw Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak met Vlaamse pannen in verankerde baksteenbouw, witgekalkt met gepekte plint, rechthoekige muuropeningen met T-vensters en luiken. Links een aansluitende schuur onder een hoger zadeldak met Vlaamse pannen. Los bakstenen stalgedeelte gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw .


ID: 58116 | Bouwkundig element

Hoeve De Verloren Hoek

Vaartstraat 3 (Zuienkerke)
Hoeve met eerste vermelding in 1468 en aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als twee haakse volumes, aan noord- en westzijde omgracht, met aan oostzijde een moestuin. Huidige hoeve met drie losse bestanddelen, waarvan de boerenwoning met geïncorporeerde stallen de oudste zijn, het bakhuis en het lage stalgedeelte uit de eerste helft van de 19de eeuw; de zuidelijke schuurvleugel is gebouwd midden 19de eeuw. Alle gebouwen zijn opgetrokken in verankerde baksteenbouw, onder zadeldaken met Vlaamse pannen. De omwalling is niet meer bewaard.


ID: 57974 | Bouwkundig element

D'Hooge Scheure

Westernieuwweg Noord 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern confer aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen en deels verhard erf met verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Deels vernieuwde boerenwoning met twee opkamertraveeën onder verspringend zadeldak en witgekalkte erfgevel op gepekte plint. Gekasseide stoep, zomerkeuken, haaks aansluitend bakhuis en hoge breed uitlopende bakstenen schoorsteen, hondenhok en schuurgebouw.


ID: 57975 | Bouwkundig element

Hoeve Vijverhof

Westernieuwweg Zuid 14 (Zuienkerke)
Historische omwalde hoeve Vijverhof, ook gekend als Waterhof of Tempeliershof, gelegen ten noordwesten van de historische dorpskom. Hoeve in oorsprong bestaande uit een deels omwald opper- en neerhof, nu hoeve met losse bestanddelen met bewaard gebleven structuur. Voormalig opperhof, gelegen op terp, met aan de noordoostzijde restant van de cirkelvormige omwalling en met boerenwoning en aanpalende bijgebouwen opklimmend tot minimaal de 16de eeuw. De gebouwen zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken, en ten oosten ervan palend aan de kleine binnenkoer een bakhuisje. Op het voormalige neerhof ten zuidoosten een groot losstaand stalgebouw, ten noorden ervan een kleinere stal en ten westen een schuur, wellicht daterend uit begin 19de eeuw.