Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 212451 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 8e wijk

Sint-Salvatorstraat (Gent)
Dit monument werd op 25 september 1921 ingehuldigd. Het werd opgericht ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog uit de Gentse 8e wijk en werd gefinancierd door buurtbewoners van de dekenij en de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond. Later werden er langs beide zijden rechthoekige panelen bijgeplaatst die de doden van de Tweede Wereldoorlog herdenken.


ID: 25890 | Bouwkundig element

Gravensteen

Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.


ID: 212454 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken Geheim Leger

Staakskenstraat 1 (Gent)
Bronzen gedenkplaat, ingehuldigd op 18 mei 1947, ter ere van gesneuvelden van weerstandsgroep La Sarcelle, Geheim Leger. De signatuur op het werk luidt: g. vindevogel - sculp. zwijnaarde.


ID: 216463 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken 1ste wijk

Voldersstraat 72 (Gent)
Aan de gevel van het hoekhuis van de Voldersstraat en de Sint-Niklaasstraat staat langs de Sint-Niklaasstraat het oorlogsmonument voor de 1ste wijk. Het gedenkteken bestaat uit een blauwe hardstenen kader waarin een bronzen laagreliëf werd aangebracht rond een gedenksteen met de namen van de gesneuvelden in bladgoud. Het gedenkteken werd onthuld op 16 september 1923.


ID: 212431 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken in Koninklijk Atheneum

Voskenslaan 60 (Gent)
In de inkomhal van het Koninklijk Atheneum hangt een gedenkplaat, die zich oorspronkelijk in het KTA aan de Ottogracht bevond en daar op 29 mei 1948 ingehuldigd werd. Kort voor 12 oktober 1957 werd ze naar hier verplaatst. Op de plaat herdenkt men leraars, leerlingen en oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum te Gent die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 307472 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Les Sophoras

Ellestraat 1 (Gistel)
De heden gesloopte villa Les Sophoras werd in de jaren 1920 gebouwd op een bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Op de site bevinden zich ook nog de voormalige paardenstallen, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en een parkaanleg met groentetuin en serres.


ID: 216767 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Eén van twee Duitse bunkers, gelegen op adres Zevekotestraat 103, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de kerk van Zevekote, net ten oosten van het Klein Bazelaargeleed. Ze behoorden tot het steunpunt 17 binnen de 'Flandern I Stellung'.


ID: 46981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met kerkhof

Dorp 60 (Grobbendonk)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met omringend, eertijds omgracht kerkhof, omgeven door een beukenhaag en dubbele rij linden.


ID: 126647 | Bouwkundig element

Antitankgracht

Haacht (Haacht)
De antitankgracht van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel.


ID: 41868 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Dorpsstraat 23 (Haacht)
Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie. Rondom de kerk ligt het ommuurd kerkhof.