Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 34777 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weststraat 26 (Aalter)
Loodrecht op de straat ingeplant boerenhuis met oude kern. Geschilderde gevel op gepikte plint afgedekt met zadeldak (pannen). Verlaagde houten kozijnen met groen-witte luiken.


ID: 211257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westvoordestraat 33 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen, woonhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1905, in 1941 bijgebouwde dienstgebouwtjes. In de zuidelijke hoek van het met gras begroeid voorerf, boom met Mariakapelletje.


ID: 34781 | Bouwkundig element

Café De Smesse

Wingenestraat 12 (Aalter)
Café "De Smesse", voorheen ook "De oude Smisse". Gelegen op de hoek met de Oude Kantschool (een doodlopend straatje met weinig bebouwing).


ID: 34868 | Bouwkundig element

Hoeve Bogaertstee

Zuttershoek 12 (Aalter)
Hoeve in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Ten zuiden, schuin ingeplante boerenwoning met voorheen beraapte, nu bakstenen gevel van zes traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak. Ten westen, grote dwarsschuur van twaalf traveeën onder zadeldak voorzien van een 19de-eeuwse jaarsteen boven een gebogen poort.


ID: 34867 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuttershoek 6 (Aalter)
Hoeve gelegen achterin boomgaard, naar verluidt opklimmend tot 1632 en nog steeds door dezelfde familie bewoond. Rood-witgeschilderd ijzeren hek tussen ronde bakstenen pijlers.


ID: 34871 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zwagershullestraat 20 (Aalter)
Woonhuis ingeplant ten westen van de omhaagde boomgaard; naar verluidt vakwerkbouw met gecementeerde gevel op bakstenen plint onder overkragend zadeldak.


ID: 34869 | Bouwkundig element

Most Plasch Hoeve

Zwagershullestraat 5 (Aalter)
Oude hoeve met losse bestanddelen; grotendeels in de jaren 1960 aangepaste gevels. Zijgevels met muurvlechtingen. Sporen van een vroegere omgrachting zijn nog aanwezig.


ID: 135002 | Landschappelijk geheel

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.


ID: 309053 | Landschappelijk element

Achter Schoonhoven

Aarschot, Rillaar (Aarschot)
Het gebied Achter Schoonhoven en bevindt zich ten oosten van Aarschot in de door restheuvels (behorende tot de Formatie van Diest) omgeven Demervallei, tussen de Weerderlaak (in het noorden), de Grote Motte (in het zuiden) en de Schoonhovense Beek (in het westen).


ID: 135080 | Landschappelijk geheel

Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof

Gelrode (Aarschot), Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)
Het noordelijke deel van het Hageland vormt het overgangsgebied tussen de zand- en de leemstreek en wordt gekenmerkt door zuidwest-noordoost georiënteerde ijzerzandsteenruggen. De Wijngaardberg is wellicht de meest gave berg. Markante terreinovergangen, droogdalen of ‘grebben’ en taluds kenmerken het gebied. De Wijngaardberg telt ook talrijke holle wegen die als landschapselement in de gehele zuidelijke leemstreek geregeld voorkomen. Op de uitgesproken zuid- of noordgerichte hellingen vormen zich allerlei warmte- en droogteminnende grasland-, heide- en bosvegetaties.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.