Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 26670 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve 't Maegher Goet en omgeving

Magergoed 1-2 (Gent)
Voormalige hoeve waarvan het woonhuis een zeldzaam overblijfsel is van laatmiddeleeuwse architectuur. Vroegste vermelding van het Maegher Goet dateert van 1577. Midden in het veld gelegen hoeve op het eind van de met bomen afgezette dreef. Monumentale toegangspoort van het 17de-eeuwse type sluit de westelijke zijde af van een vroeger flessenhalsvormig omwald erf gemarkeerd door bomenrijen. Woonhuis uit de 15de-16de eeuw op motte ten oosten met gedichte vierkante binnenwal. Stal- en schuurvleugel, gedateerd 1873, tegen de noordelijke kant van het erf.


ID: 130875 | Landschappelijk element

Dreef met lijnaanplantingen van geschoren taxussen Campo Santo

Mariakerkeplein (Gent)
Met een in kruisvorm aangelegde padenstructuur is de begraafplaats van Campo Santo in vieren gedeeld. De paden worden er begeleid met geschoren taxussen. De geschoren vormen zijn ongeveer 350 cm hoog en hebben een diameter van 2 meter.


ID: 26678 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Slotendries

Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries. Toegang via ijzeren hek tussen arduinen hekpijlers en via ijzeren brug over de wal, gedateerd 1833. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed en twee traveeën diep, onder afgeknot schilddak. Links aangebouwde lagere dienstvleugel en rechts aangebouwde vleugel met sacristie en kapel. Hovenierswoning met twee haakse dienstgebouwen uit de eerste helft 19de eeuw. Portierswoning naast de toegang van het kasteel en oranjerie gelegen op het eind van de ommuurde vroegere moestuin.


ID: 130766 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen en ongeveer parallel met de Oude-Abdijstraat staat een gekandelaarde lindendreef van circa 130 meter lang en bestaande uit 52 exemplaren. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 130767 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen, ongeveer centraal gelegen in de tuin, ligt een gekandelaarde lindedreef van circa 145 meter lang en bestaande uit nog 59 exemplaren, 16 exemplaren zijn reeds verdwenen. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 130769 | Landschappelijk element

Dreef van gekandelaarde lindes bij oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
Een lindendreef van ongeveer 300 meter lang verbindt de tuinen van de oude Abdij van Drongen met de Leie, die het abdijpark aan de oostzijde afsluit. Achtentachtig bomen werden geteld in de dreef, die allemaal als etageboom werden gesnoeid. De onderste gesteltakken zijn in een horizontaal vlak geleid en worden periodiek bijgeknipt. Ze bieden op deze wijze een lommerrijke aanplanting.


ID: 304245 | Landschappelijk element

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)
Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.


ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.