1406 resultaten
ID: 30775 | Bouwkundig element
Casselstraat 9 (Ieper)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, na gedeeltelijke verwoesting, hersteld naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920.
ID: 30732 | Bouwkundig element
Cichoreistraat 1, Komenseweg 173-175 (Ieper)
Palend aan de straat, burgerhuis en cichorei-ast uit het begin van jaren 1920. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak met houten dakkapellen. Beeldbepalende cichorel-ast, uitgewerkt als een verankerd, bakstenen gebouw van drie bouwlagen, met links een hoger opgetrokken gedeelte.
ID: 30803 | Bouwkundig element
de Cerfstraat 1 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, in de nabijheid van de Kemmelbeek. In de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde hoeve met losse opstelling van verankerde, rode bakstenen gebouwen onder zadeldak met oversteken - de rand op modillons (uitgezonderd bij boerenhuis), rondom een gekasseid erf. Boomgaard, afgezet met doornhaag, ten noorden.
ID: 30663 | Bouwkundig element
Dikkebusseweg 489 (Ieper)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, gelegen ten westen van Dikkebusvijver, midden wei- en akkerland; noordelijk en zuidelijk gedeelte van wal gedempt in 1983. Groepering van verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldak, rondom een gebetonneerd erf met aflijnende kasseistroken.
ID: 30609 | Bouwkundig element
Diksmuidseweg 255 (Ieper)
Britse benaming stammend uit de Eerste Wereldoorlog, zie gelijknamig Brits militair kerkhof in de omgeving. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem).
ID: 30819 | Bouwkundig element
du Parcwijk 1-11, 25, 1A (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode bakstenen, onder zadeldak met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, gegroepeerd rondom een deels begrint erf met vaalt en bloementuintje links voor het boerenhuis.
ID: 30670 | Bouwkundig element
Groenejagerstraat 11 (Ieper)
Hoeve geschonken aan het Weldadigheidsbureel van de stad Ieper zie opschrift Gift, J. Capron - 1897, op gevelsteen in linker zijgevel van boerenhuis. Volgens oude kaarten, in de 18de en 19de eeuw volledig omwalde hoeve.
ID: 30671 | Bouwkundig element
Groenejagerstraat 14 (Ieper)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand op modillons, L-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met vaaltput en siertuin. Omringende weilanden.
ID: 30784 | Bouwkundig element
Groenejagerstraat 15 (Ieper)
Thans, langgestrekte hoeve met voorliggend onverhard erf; aflijnende kasseistrook voor stal- en schuurgedeelte; moestuin ten zuidoosten aan straatzijde; moes- en siertuintje voor de opkamer; drenkplaats afgezet met knotwilgen en -populieren, ten zuidwesten.
ID: 308163 | Bouwkundig element
Groenestraat 39 (Ieper)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, Goed der Hoge Zieken genoemd als verwijzing naar laatmiddeleeuwse leprozerie. Bij de wederopbouw werd de oude hoevelocatie ten noordwesten van de kerk van Sint-Jan verlaten voor een inplanting dichter bij de Groenestraat. De vooroorlogse site met nog een bewaard stuk walgracht en de heropgebouwde hoeve zijn omgeven door weide- en akkerlandpercelen. Vanaf de straat biedt een weide met knotbomen een zicht op de beeldbepalende wederopbouwhoeve. De vrijstaande gebouwen onder pannen zadeldaken zijn in U-vorm rondom het deels gekasseide erf opgesteld. De boerenwoning is met de representatieve gevel met getrapte dakvensters naar de straat gericht. Tegenover de L-vormige stallen bevindt zich de schuur met wagenhuis. De cichorei-ast is geïsoleerd ingeplant. De eenvoudige regionalistische baksteenarchitectuur wordt gecombineerd met het gebruik van beton. Het rood-witte geschilderde houtwerk is kenmerkend voor de hoeves van de Burgerlijke Godshuizen.