Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 133479 | Landschappelijk element

Opgaande linde, eik en paardenkastanje bij oorlogsmonument

Bommershoven (Borgloon)
Op een pleintje met een oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog staan drie opgaande bomen die mogelijk dateren van de aanleg van het monument of vroeger. De linde kan misschien een vrijheidsboom van 1830 zijn met zijn afmetingen van 253 cm stamomtrek, 24 m hoogte en 15 m kruindiameter. De paardenkastanje heeft afmetingen van 280 cm stamomtrek, 17 m hoogte en 16 m kruindiameter. De eik een stamomtrek van 208 cm, een hoogte van 21 m en een kruindiameter van 15 m.


ID: 135345 | Landschappelijk geheel

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


ID: 300044 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding op talud

Broekom (Borgloon)
Deze houtkant is gelegen op een steil talud van ca. 10m hoog. Het gaat om een begroeiing van hakhout en opgaande bomen met soorten zoals es, eik en olm. De beplanting diende om het talud te stabiliseren en werd tevens gebruikt als geriefhout.


ID: 133397 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte populier

Alfonsstraat (Borgloon)
Populier in weiland bij de Rode hoeve. Met een stamomtrek van 568 cm was deze boom op het moment van de meting (7/2013) de dikste zwarte populier van Vlaanderen.


ID: 300388 | Landschappelijk element

Taxushaag rond kerkhof

Alfonsstraat (Borgloon)
Rond het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Alfonsus van Bommershoven staat een altijd groene geschoren taxushaag. Deze soort is een typische beplanting in de context van kerken en begraafplaatsen omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 134281 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Bommershoven

Alfonsstraat 59 (Borgloon)
Kasteelpark in landschappelijke stijl uit 1872-1884 zonder vijver maar met kunstmatige grot. Geïntegreerde geometrische tuin uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, mogelijk ontworpen door Jules Janlet en iets jongere rozentuin, aangelegd bij het kasteel.


ID: 133398 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje bij Rode hoeve

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Naast de Rode Hoeve is in een begraasde hoogstamboomgaard een solitaire tamme kastanje gelegen.


ID: 304346 | Landschappelijk element

Lindendreef Herenhoeve Fonteinhof

Fonteinhof (Borgloon)
Een dreef van opgaande Linden geeft toegang tot het Fonteinhof.


ID: 134288 | Landschappelijk element

Parkje, tuin en boomgaard van het Fonteinhof

Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
nterbellumtuin aangelegd in het ouder park bij het herenhuis van een historische, omwalde hoeve, met kern uit de 17de eeuw, waarvan de configuratie sedert de Ferrariskaart (1774-1775) nagenoeg ongewijzigd bleef. Bewaarde grachten.


ID: 305233 | Landschappelijk element

Treurbeuk als vredesboom

Gotemstraat (Borgloon)
In een keurig aangelegd plantsoentje afgeboord met randpalmen staat bij het oorlogsmonument een mooi gevormde treurbeuk. De boom werd als vredesboom aangeplant.