Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 90104 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 86576 | Bouwkundig element

Wiershoeve

Mankemerriestraat 4-6 (Tielt)
19de-eeuwse hoeve Wiershoeve, in oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in Den Wier, bestaande uit twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat. De oorspronkelijke hoevegebouwen van nummer 6 werden vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd omgebouwd tot ast omstreeks 1895. Nummer 4 omvat een hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, met een U-vormige schikking van de gebouwen rond het erf, namelijk het woonhuis, gedateerd 1895, ten noorden van het erf, en een losstaande schuur- en stalvleugel uit 1891, respectievelijk ten zuiden en oosten van het erf.


ID: 90121 | Bouwkundig element

Goet ten Ackere

Marialoopsteenweg 72 (Tielt)
Voormalig "Goet ten Ackere", hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met gaaf bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen waarvan het woonhuis in zijgevel "1843" (geschilderd) gedateerd is.


ID: 87145 | Bouwkundig element

Hoeve Moeninckhof

Nagelstraat 26 (Tielt)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen aan het begin van de voormalige Vlaagtmolenvoetweg. Het boerenhuis is in kern mogelijk teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Landgebouwen klimmen minimaal op tot 1830, zie voorkomen op primitief kadasterplan.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 86798 | Bouwkundig element

Ast

Oude Stationstraat 80-82 (Tielt)
Voormalige ast behorend bij een site van een van de oudere molens op het Stokt, volgens kadaster in 1949 verbouwd door de Tieltse landbouwer Constant Van Severen, later in gebruik als werkplaats. Heden verbouwd tot woongelegenheden (lofts) naar ontwerp van architect Alexander Lievens.


ID: 90178 | Bouwkundig element

Kruisbeeld

Paanderstraat (Tielt)
Kruisbeeld, opgehangen tegen westzijgevel van voormalige chicorei-ast. Vernieuwd houten kruis onder spitsbogig afdakje met opschrift "INRI" en ouder, witgeschilderd Christusbeeld, dat door Alberic Desimpelaere hersteld is.


ID: 90177 | Bouwkundig element

Chicorei-ast en maalderij

Paanderstraat 113 (Tielt)
Voormalige chicorei-ast en maalderij, thans "Veevoederbedrijf Luc Buyse". Verhard erf met aan oostzijde, haaks op de straat ingeplant éénlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met vernieuwd parement en gewijzigde muuropeningen. Aan westzijde, aan de straat gelegen, voormalige chicorei-ast met maalderijgebouw; verankerde baksteenbouw onder zadeldak met verspringende nok.


ID: 90205 | Bouwkundig element

Chicorei-ast

Pittemstraat (Tielt)
Voormalige chicorei-ast, volgens kadaster in 1928 gebouwd voor Victor Vandevijvere, landbouwer uit Meulebeke. Langs de straat gelegen, met klimplanten overgroeide ast met roodbakstenen parement en aflijnende tandfries.


ID: 86866 | Bouwkundig element

Handelsgebouw met suikerdrogerij

Sint-Janstraat 37 (Tielt)
Laatclassicistisch handelshuis gebouwd samen met bijhorende "suikerdrogerij" in 1848, dit na samenvoeging en herbouwing van twee kleinere panden. Bouwheer is Vital Lamblin, ontvanger der registratie, die tevens in hetzelfde jaar het herenhuis nummer 36 laat optrekken.