487 resultaten
ID: 207765 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zuiderlaan 54 (Waregem)
Neobarok kasteel mogelijk met behouden oude kern, gelegen in het midden van een omwalling bereikbaar via een brug. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel is 1926-1928 verfraaid, verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp van de Brugse architect Jozef Viérin.
ID: 32576 | Bouwkundig element
Bronstraat 4 (Wellen)
Watergraanmolen van het onderslagtype, gelegen op de Herk en in gebruik tot in 1978.
ID: 84882 | Bouwkundig element
Cederdreef 9 (Wetteren)
Meergezinswoning De Oranjerie, voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde in landschapstuin naar een ontwerp van Fuchs van 1870. Naast de oranjerie uit het begin van de 19de eeuw rest nog de vroegere hovenierswoning. Ook de vroegere toegang tot het kasteeldomein, aan de Parklaan, bleef behouden. Een vaste brug, voorafgegaan door vier schamppalen, aan weerszij met gesmeed hekwerk met dezelfde rocaillemotieven als in de poort met 19de-eeuws voorkomen.
ID: 84895 | Bouwkundig element
Duilhoekstraat 29 (Wetteren)
Omwalde hoeve, vermoedelijk opklimmend tot de 15de of 16de eeuw. Erf toegankelijk via brugje over walgracht en ijzeren hek aan bakstenen pijlers; gekasseide oprit. Woning bestaande uit twee volumes van respectievelijk zes traveeën en twee en een halve bouwlaag en twee traveeën. Grote bakstenen schuur met geknikt zadeldak en centrale doorrit
ID: 206849 | Bouwkundig element
Neerstraat (Wetteren)
Viaduct onder de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, met halte te Wetteren, ingehuldigd op 28 september 1837. Elegante bakstenen boogconstructie onder spoorweg, bovenaan afgeboord door hardstenen kroonlijst met ijzeren leuning. Aan weerszij, schuin geplaatste afgeschuinde steunberen ter versteviging van de talud.
ID: 85044 | Bouwkundig element
Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.
ID: 71649 | Bouwkundig element
Bissegemstraat 54-56 (Wevelgem)
Dieper in gelegen voormalige pastorie, gelegen op een mote en oorspronkelijk deel uitmakend van een dubbele omwalling met ten noorden schuur. De pastorie is van oudsher verbonden met de hoeve " 't Goed ter Elst", centrum van de gelijknamige heerlijkheid "Ter Elst".
ID: 1740 | Bouwkundig element
Dokter Persoonslaan (Willebroek)
Hefbrug van geklonken staal, een realisatie van de Willebroekse ijzerconstructiefabriek, plechtig ingehuldigd in 1952. De brug vervangt, ter plaatse van het vroegere sas, de zwaai- of wipbrug, die in de meidagen van 1940 verwoest werd.
ID: 1756 | Bouwkundig element
Groene Laan (Willebroek)
Eerste spoorwegbrug, ijzeren draaibrug met een enkelspoor op de lijn Mechelen-Sint-Niklaas.
ID: 127462 | Bouwkundig element
Hoofd, Oostvaartdijk, Poort, Sasplein, Volksstraat (Willebroek)
De omgeving rond het monumentale sashuis in Klein-Willebroek, vormt een interessante industrieel-archeologische site.