Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

870 resultaten


ID: 16477 | Bouwkundig element

Cottage Malpertuus

Duinbergenstraat 1, Mariastraat 2 (Koksijde)
Witbeschilderde baksteenbouw onder wolfsdak met meerdere dakkapellen. Hoektravee geaccentueerd door middel van terras met luifel, betonnen leuning en centraal bordes.


ID: 16500 | Bouwkundig element

Villa Sidonia

H. Christiaenlaan 50 (Koksijde)
Alleenstaande villa midden tuin afgezet met betonnen hek. Baksteenbouw met betonverwerking onder zadeldak met overkragende dakrand op houten modillons.


ID: 16494 | Bouwkundig element

Cottage Bienvenue

Zeelaan 181 (Koksijde)
Cottage midden tuin uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met wit - groen beschilderd houtwerk.


ID: 91151 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Victor Ampe met tuin

Edewallestraat 22 (Kortemark)
"Huis Victor Ampe" in een eclectische baksteenarchitectuur. Vrijstaande woning met rechts gekasseide oprit naar achterliggende tuin met taxus-prieel, afgesloten door smeedijzeren hek tussen roodbakstenen pijlers. Volgens kadaster opgetrokken in 1905 na afbraak van oudere woning.


ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenburgerhuis Dewulf met tuin

Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91093 | Bouwkundig element

Notariswoning

Torhoutstraat 5 (Kortemark)
Voormalige notariswoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw, zie jaarankers "1776" in de rechter zijgevel. Rood- en geelbakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met links en rechts aansluitende traveeën oorspronkelijk onder lessenaarsdak. De woning is gelegen in een ommuurde tuin, voorzien van twee treuressen, rododendron, buxus- en hulstbomen, geknotte acacia, een deels bewaarde hoogstammige fruitboomgaard, een verwilderde gloriette en in de voortuin een vijver met dubbele grot.


ID: 134192 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jachtpaviljoen met tuin

Voorbosweg 20 (Kortenaken)
Het 'Kasteeltje' aan de Voorbosweg te Miskom werd in 1852 als jachtpaviljoen opgetrokken door de Tiense rentenier Egide A Speculo. Gelegen in een Informele tuin met vijvertje, circa 25 are.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 302494 | Bouwkundig element

Ensemble van eclectische villa's

Engerstraat, Everbergstraat (Kortenberg)
Dertien landhuizen en villa's en één dorpswoning, alle met tuin, die op het neoclassicistische landhuis Les Pyramides na, gebouwd werden in de periode circa 1875–1925.


ID: 43359 | Bouwkundig element

Kasteel de Mérode

Prinsendreef 91-93, 97 (Kortenberg)
Wederopbouw door architect F. Neuville circa 1765. Fraai classicistisch gebouw verrijkt met Louis XVI-ornamenten. Twee régence getinte paviljoenen ter plaatse van het voormalige neerhof en de hoeve; Franse tuinaanleg.