Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 27697 | Bouwkundig element

Hoeve Opsomer

Pladutse 3 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen met twee grote linden aan de toegang. Gesloten vierkante hoeve uit de 18de eeuw en aangepast begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken rond deels gekasseid en geplaveid erf met middenin mestvaalt. Onderkelderde boerenwoning naar verluidt van 1840; acht traveeën en anderhalve bouwlaag; doorlopende baksteenlijst onder mezzanino.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 307934 | Landschappelijk element

Drie Marilandicapopulieren op oude bosrand

Spendelos (Oudenaarde)
Op de perceelsgrens tussen enkele tuinen en achterliggend weiland in Spendelos staan drie oude, opgaande Marilandicapopulieren, aangeplant als perceelsrandbeplanting.


ID: 130696 | Landschappelijk element

Oude gekandelaarde eik

Stouteweg (Oudenaarde)
De gekandelaarde eik staat op het openbare domein en ongeveer 10 meter verwijderd van het kruispunt met Pladutse en Schaapsputte. De boom is waarschijnlijk nog een restant uit de 18de-eeuwse erfbeplanting die we zien op de Ferrariskaart. De boom heeft een holle stam en meet een stamomtrek van circa 4 meter.


ID: 306483 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Tacambaroplein (Oudenaarde)
De opgaande zilverlinde is op 8 mei 1975 aangeplant als vredesboom. De boom herdenkt de verbroedering van de Oudenaardse Oudstrijders en Gelijkgesetelden uit beide Wereldoorlogen.


ID: 130892 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkapel

Tempelstraat (Oudenaarde)
Drie gekandelaarde lindes vormen een eenheid bij een veldkapelletje langs de Tempelstraat te Mater. De typische lindenopslag wordt hier niet gekapt en vormt een gesloten haag rond de kapel en vormt een mooi landschapselement.


ID: 300035 | Landschappelijk element

Oude kaphaag met es, haagbeuk, eik en veldesdoorn

Varent (Oudenaarde)
Ten noorden van een laaggelegen terrein voorkomt men met een beplant talud de verdere erosie van de hoger gelegen gronden. De beplanting bestaat uit een oude gemengde kaphaag van es, haagbeuk, eik en veldesdoorn. In het talud wordt het kwelwater van een bron in een gracht opgevangen. De ingewerkte lange gracht verloopt verder in het talud en voorkomt hierdoor moerasvorming aan de basis.


ID: 300039 | Landschappelijk element

Knotessenrij

Varent (Oudenaarde)
In de vallei van de Schamperijbeek, nabij de grens van Oudenaarde en Sint-Maria-Horebeke, staat een knotessenrij als perceelsrandbeplanting.


ID: 300040 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs beek van es en els

Varent (Oudenaarde)
Langs de beek bij de gemeentegrens tussen Oudenaarde en Horebeke staat een knotbomenrij van els en es.