Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 73908 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van woon- winkelhuizen

Wielendaalstraat 46-48 (Brakel)
Eenheidsbebouwing van woon-/winkelhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw volgens repeterend schema, met behouden winkelpuien. Onderkelderde bakstenen dubbelhuizen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende kunstleien zadeldaken.


ID: 73909 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wielendaalstraat 51 (Brakel)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op hoeve met U-vormige aanleg en minstens tot de 17de eeuw opklimmend; huidig uitzicht resultaat van verbouwing en verkleining in 1933. Ommuurd en met ijzeren hek aan hekpijlers afgesloten erf. L-vormig, deels gewit boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadel- en halve schilddaken.


ID: 73912 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Wijnstraat 19 (Brakel)
Aan de straat palend semigesloten complex met U-vormige aanleg, teruggaand op oudere hoeve met losse bestanddelen. Naar de straat geopend zacht hellend erf met centraal de mestvaalt, deels omgeven door verankerde gewitte bakstenen gebouwen. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 135005 | Landschappelijk geheel

Domein Ter Mik

Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
De oorsprong van domein ‘Ter Mik’ gaat terug tot 1775, toen het park werd aangelegd volgens een geometrisch patroon. Het kasteel volgde in 1785. Het oorspronkelijke kasteel brandde in 1875 af en werd herbouwd volgens plannen van de toestand in 1830. Het bijhorende park omvat een merkwaardig arboretum met een aantal zeldzame bomen. Verder wordt het gekenmerkt door overwegend gemengd loofbos, versneden door een dicht grachten- en drevenpatroon dat doorloopt tot in het domein ‘De Inslag’.


ID: 135358 | Landschappelijk geheel

Peerdsbos en Park van Brasschaat

Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
Het Peerdsbos werd voor het eerst vermeld in 1434 en maakte toen deel uit van het veel grotere domein 'Bremdonk'. In de 18de en 19de eeuw bestaat het gebied uit een complex van bos, weilanden, akkers en heide. Eind 19de begin 20ste eeuw is de bebossing sterk toegenomen. In het gebied liggen enkele hoeves. Het Kasteel van Brasschaat gaat ook terug op een hoeve, in de 18de eeuw verbouwd tot hof van plaisence en in 1872 gesloopt en vervangen door een groots kasteel en later nog omgeven door een park met bosaanplantingen, dreven, grasvelden en een vijver.


ID: 135368 | Landschappelijk geheel

Groot Schietveld

Brasschaat (Brasschaat), Brecht (Brecht), Loenhout, Wuustwezel (Wuustwezel)
Het Groot Schietveld is ontstaan als gevolg van de evolutie van artillerie. In eerste instantie werd het Klein Schietveld opgericht als een legerkamp in 1820, dit gebied werd systematisch vergroot tot het in 1859 ca. 415ha besloeg en 4km diep was. Het vliegveld dateert van 1911. Omdat de kanonnen veel verder dan 4 kilometer konden schieten, was er behoefte aan een groter schietterrein waarvoor vanaf 1888 opnieuw gronden werden aangekocht zodat het in 1894 ca. 1170ha besloeg en ca. 10km lang was. Het gebied bestaat momenteel voornamelijk uit een open heidegebied met vennen en sporen van turfwinning, verschillende bossen, grasland met historisch gebruik als graas- en hooiweide en een tweetal parkdomeinen.


ID: 12823 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park van Brasschaat met kasteel en hoeve

Azalealaan 1-5, Gemeentepark, Graaf Reusensdreef 1-2, 4, Hemelhoevedreef 1 (Brasschaat)
In het centrum, aan de zuidzijde van de kerk ligt het Park van Brasschaat met vijvers, fonteinen, aanplantingen, rozentuin, hertenpark, sportterreinen en bossen die zich uitstrekken tot aan het Peerdsbos.


ID: 120947 | Bouwkundig element

Kamp van Brasschaat

Bondgenotenlei 1-3, Diksmuidelei 1-10, 11-29, Halenlei, Kamp (Kwartier West), Luiklei 1-7, Ploegsebaan 271-277, Prinses Marie Joséelei 1-6, Ruiterijschool 3, Zegelei 1-4, 6-24 (Brasschaat)
Militair domein zich uitstrekkend over de gemeenten Brasschaat dit is in het gehucht Maria-ter-Heide ten noorden van de gemeente, Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel en Brecht.