4632 resultaten
ID: 81204 | Bouwkundig element
Herrekotstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met semigesloten opstelling rond een geasfalteerd erf met voormalige cichoreiast. Ten oosten het woonhuis van zes traveeën met gecementeerde en beschilderde erfgevel; gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Stalvleugel ten westen en nutsgebouwen ten noorden en zuiden.
ID: 80943 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.
ID: 81087 | Bouwkundig element
Molenstraat 8 (Zwevegem)
Hoeve, naar verluidt opgetrokken circa 1904-1906 op plaats van oudere hoeve (afgebroken in 1898) bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met vooruitspringende plint onder arduinen boordsteen, pannen zadeldaken met wolfseind. Gebouwen, beïnvloed door de cottagestijl, met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een gekasseid erf met een ijzeren hek aan de erftoegang. Ten noorden het woonhuis van zeven traveeën en stalvleugels ten oosten en zuiden, en een eenvoudige schuur van 1930.
ID: 81212 | Bouwkundig element
Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.
ID: 81172 | Bouwkundig element
Poeldries 13 (Zwevegem)
Hoeve met gesloten opstelling, naar verluidt daterend van circa 1760. Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder zadeldaken. Erftoegang gemarkeerd door 18de-eeuws poortgebouw met nokgebint met onderliggend schaargebint en aansluitend 19de-eeuwse stalvleugel. 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur. Bij de erfoprit, kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Victorie, opgericht in 1862. Bakstenen kapel op halfrond grondplan met puntgevel geflankeerd door pilasters.
ID: 81099 | Bouwkundig element
Pontstraat 108 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, woonhuis met gecementeerde erfgevel, stalvleugel met troggewelven en voorgelegen mestvaalt, en recentere stalvleugel met muurkapel rond een verhard erf. Vlakbij is er ook een bakhuisje.
ID: 81103 | Bouwkundig element
Schoolstraat 26 (Zwevegem)
Hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw, bestaande uit losstaande bestanddelen, woonhuis, stalvleugels en garage van rode baksteen en gegroepeerd rond een verhard erf.
ID: 81225 | Bouwkundig element
Sint-Annastraat 26 (Zwevegem)
Hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw met losstaande al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een verhard erf. Erftoegang gemarkeerd door kapel. Woonhuis met stalvleugels, 19de-eeuwse dubbele dwarsschuur en 20ste-eeuwse schuur. Bedehuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in rode baksteen met beschilderd interieur met tongewelf, cementtegelvloer en beeld van gekruisigde Christus op granito altaar.
ID: 81027 | Bouwkundig element
Sint-Arnoutstraat 4 (Zwevegem)
Historische hoeve afgebeeld circa 1790 en bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling sterk verbouwd in 1909 en 1984. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, boerenwoning, stalvleugels en schuur en enkele recente loodsen, gegroepeerd rondom erf. Kleine bakstenen kapel van 1930, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.
ID: 81029 | Bouwkundig element
Sint-Denijsstraat 26 (Zwevegem)
Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met opperhof met omwald boerenhuis en neerhof met bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt het woonhuis in 1917 uitgebreid met een aansluitende vleugel ten oosten en een vrijstaande vleugels ten westen. In 1943 wordt de omwalling grotendeels gedempt. Nu sterk verbouwde hoeve aansluitend bij het semigesloten type en deels behouden omwalling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond gebetonneerd erf. Vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur, 19de-eeuwse stalvleugel en woonhuis als voormalig bakhuisje.