Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7116 resultaten


ID: 27673 | Bouwkundig element

Hoeve

Zoetebeekweg 6 (Oudenaarde)
Voormalig hoevetje aangelegd in L-vorm en loodrecht op de straat, in oorsprong minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw maar later aangepast, onder andere in begin 20ste eeuw.


ID: 131162 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof als schermbeplanting Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Een hakhoutstoof van linde is aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 45603 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Polder 23 (Oudenburg)
Verbouwde hoeve van het langgeveltype, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, witgekalkt, omgracht en omzoomd door knotwilgen.


ID: 45663 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pompestraat 34 (Oudenburg)
Grote hoeve met losstaande bestanddelen, die teruggaat tot 17de eeuw.


ID: 132508 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op Kruisberg

Gruitrode (Oudsbergen)
De Kruisberg (Kijktorenberg) is een landduin gelegen op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. De wintereiken hakhoutstoven zijn markante elementen in het landschap. Het betreft hier een autochtone populatie van wintereik (Quercus petraea) waardoor het gebied vanzelfsprekend een grote dendrologische waarde heeft. Deze wintereiken hakhoutstoven, in de volksmond ook 'winterstoven' of 'strubben' genoemd, zouden zijn aangeplant om het stuiven van het zand tegen te beperken.


ID: 301513 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Breekiezel (Oudsbergen)
Hoekboom bij een splitsing van wegen. Deze robuuste eik markeert een wegsplitsing tussen de huidige N730 en Breekiezel in Meeuwen-Gruitrode. Volgens de Atlas der Buurtwegen (1841) (dus vóór de aanleg van de Gewestweg) was de plaats waar nu de knoteik staat een groot perceel dat toen met dennen was bebost en gelegen langs buurtweg 61 in Gruitrode. Mogelijk is de boom geplant naar aanleiding van de aanleg van de verbindingsweg met Bree en markeert hij er, bij het kruispunt, een hoek van een kadastraal perceel.


ID: 306243 | Landschappelijk element

Twee zilverlindes als vredesbomen en herdenkingsmonument

Elf-Septemberlaan, Weg naar Opoeteren (Oudsbergen)
Op de hoek van de Weg naar Opoeteren en de Elf-Septemberlaan staat een gedenkteken, geflankeerd door twee vredesbomen, met name twee zilverlindes (Tilia tomentosa).


ID: 72444 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Genitsstraat (Oudsbergen)
Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting, van eind 18de of begin 19de eeuw.


ID: 72445 | Bouwkundig element

Houten kruis

Gestelstraat (Oudsbergen)
Houten kruis met beschilderd gietijzeren crucifix, van eind 19de - begin 20ste eeuw, onder een lindeboom.