Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 81231 | Bouwkundig element

Hoeve In de Smisse

Veldstraat 2 (Zwevegem)
In kern 18de-eeuwse hoeve al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Hoeve bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met golfplaten. U-vormige opstelling rond bekiezeld erf. Erftoegang met boerenwoning met zeldzaam bewaarde houten kozijnconstructies en luiken en interieur met bewaarde balkroostering.


ID: 81121 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 166 (Zwevegem)
Historische hoeve, site al opgetekend in 1770-1778. Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf.  Woonhuis met sterk verbouwde schuur gedateerd 1855 met jaarsteen en stalvleugel met achtergelegen mestvaalt. Kapel uit begin 20ste eeuw, gecementeerde puntgevel met deuropening, deels afgesloten door ijzeren hekwerk en interieur met altaar waarboven beeld van Christus aan het kruis.


ID: 81122 | Bouwkundig element

Banhoutboshof

Vierkeerstraat 185 (Zwevegem)
Banhoutboshof, historische site, al aangeduid sinds 1770-1778. Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf (kiezel) met erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Woonhuis met omlijstingen in Doornikse steen, stal met slieten en troggewelven met houten draagbalken. Wagenhuis met aangrenzende schuur met twee steunberen. Poel, achter het woonhuis gelegen.


ID: 81236 | Bouwkundig element

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.


ID: 14684 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Blauwe Hoevestraat 8 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling.


ID: 14699 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidestraat 71-73 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve gelegen tussen recente woonhuizen; aarden erf met ten zuiden een verbouwd woonstalhuis met oudere kern, ten noorden schuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 14700 | Bouwkundig element

Hoeve en arbeiderswoningen

Heidestraat 76-84 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rond aarden erf, gelegen ten noordoosten van een rij arbeidershuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gebouwd volgens spiegelbeeldschema.


ID: 14707 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindenstraat 165 (Zwijndrecht)
Boerderij ingeplant rondom een erf, aan de straatzijde afgesloten door middel van een ijzeren hek met speerpunten.


ID: 14708 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindenstraat 300 (Zwijndrecht)
Boerderij met losstaande bestanddelen, palend aan de straat. Woonhuis ten noorden, dwarsschuur en stallingen.


ID: 14710 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Neerstraat 18 (Zwijndrecht)
Omhaagde hoeve opklimmend tot de 19de eeuw, ingeplant rond erf bereikbaar via twee aarden wegen.