Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 43871 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel van Wannegem-Lede

Wannegem-Ledestraat 26, 26B (Kruisem)
De voormalige pachthoeve van de heerlijkheid Ten Heuverhuus is gekend als Het Neerhof'en gaat terug op een 13de-eeuwse landbouwuitbating. De hoeve herbergt belangrijke bouwsporen verwijzend naar een laat 17de-, vroeg 18de-eeuwse kern met latere aanpassingen. Bij de hoeve bevindt zich een watermolen, reeds vermeld in 1425.


ID: 74418 | Bouwkundig element

Hoeve Desmanethof

Wedekensdriesstraat 1 (Kruisem)
Door een hulsthaag omgeven hoeve met losse bestanddelen met ijzeren toegangshek aan overhoekse pijlers in het westen. Witgekalkt boerenhuis op gecementeerde plint, oorspronkelijk zes traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74420 | Bouwkundig element

Hoeve Goed de Tuercqs

Wedekensdriesstraat 4 (Kruisem)
Het Goed de Tuercqs is een landelijk gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, toegangsweg en hek die ontstond aan het einde van de 17de eeuw.


ID: 44008 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weistraat 4 (Kruisem)
Bij de Schelde ingeplante hoeve met losse bestanddelen op deels verhard erf. Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën + twee rechts gelegen staltraveeën onder één zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74422 | Bouwkundig element

Hof te Wijkhuyze

Wijkhuizestraat 8 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met in U-vorm ingeplande gebouwen; voorerf met vijver als rest van de vroegere brede walgracht, deels gedempt circa 1860 en begin 20ste eeuw. Boerenhuis van heden acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoeltje, door middel van ankers 1822 gedateerd in linker zijgevel.


ID: 74431 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Hoeyen

Zevekotstraat 4 (Kruisem)
Semi-gesloten hoeve met in L-vorm gebouwd boerenhuis en stallen ten zuiden en ten oosten en losstaande schuur ten noorden van het deels met gras begroeide erf; ijzeren toegangshek geflankeerd door geschoren hulstboompjes in noordelijke hoek.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89717 | Bouwkundig element

Hoeve

Brugsesteenweg 264 (Kuurne)
Aan de straat gelegen hoeve volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1906 in opdracht van landbouwer Desplenter-Claerhout. In 1942 wordt de hoeve uitgebreid met twee nutsgebouwen.


ID: 89726 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brugsesteenweg 509 (Kuurne)
Vroeg 19de-eeuws arbeidershuis, volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Volgens de kadastrale gegevens wordt de woning in 1861 uitgebreid door Louis Vrommans, winkelier, met een langgestrekt dwars ingeplant volume, vermeld als schuur en twee kleinere volumes vermeld als werkwinkel (achter het woonhuis) en bakhuis (achter de schuur).


ID: 89852 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning met vlasschuren

Dageraadstraat 4, Leiestraat 60 (Kuurne)
Half vrijstaand enkelhuis met dieperin gelegen vlasschuren zijde Dageraadstraat, gebouwd in 1911 in opdracht van familie Derycke, zie kadastrale gegevens. In 1913 wordt achter de magazijnen een vlasfabriek gebouwd en wordt tegen de vlasschuur een klein volume gebouwd. In 1941 heeft de zwingelarij 13 vlaszwingelmolens.