Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 84884 | Bouwkundig element

Kasteel met park Cooppalfabriek

Cooppallaan 91 (Wetteren)
In opdracht van de bedrijfseigenaar Theodoor Teichmann werd in 1869-1870 op de vrij gebleven percelen ten zuiden van de Cooppalfabriek naast de Schelde een fabrieksdirecteurswoning gebouwd. Onder de volgende directeur Charles Libbrecht werd de fabrieksdirecteurswoning in 1894-1895 uitgebreid. Door aan weerszij een hoger opgaand volume in dezelfde stijl aan te bouwen met het voorkomen van gelijke zijtorens verkreeg de woning ook een grotere kasteelallure. Het kasteel en bijhorend kasteelpark met ijskelder, boogbrug, hekwerk, parkmuur, portiersloge, zijn beschermd als monument.


ID: 84895 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rood Kasteeltje

Duilhoekstraat 29 (Wetteren)
Omwalde hoeve, vermoedelijk opklimmend tot de 15de of 16de eeuw. Erf toegankelijk via brugje over walgracht en ijzeren hek aan bakstenen pijlers; gekasseide oprit. Woning bestaande uit twee volumes van respectievelijk zes traveeën en twee en een halve bouwlaag en twee traveeën. Grote bakstenen schuur met geknikt zadeldak en centrale doorrit


ID: 84918 | Bouwkundig element

Villa

Heusdensteenweg 12 (Wetteren)
Villa, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1936 door bloemist Jozef Gorré-D’Haese. Kleine villa uit het interbellum met voortuin afgesloten door lage witgeschilderde betonpalen, en grote omringende tuin. Gedeeltelijk behouden serres achter het huis en rechthoekige bakstenen watertoren opzij.


ID: 84955 | Bouwkundig element

Watertoren

Kapellestraat 127 (Wetteren)
De bouw van de watertoren wordt na de aanbesteding van 1925 toegewezen aan aannemer J. Lacmont en goedgekeurd in 1926. Watertoren van 450m³ inhoud, gesloten cilindrische voet met sterk overkragende kuip, betonconstructie met opvulmetselwerk. De verticale lijn wordt geaccentueerd door de smalle rechthoekige vensters en betonnen pilasters.


ID: 84963 | Bouwkundig element

Industriële site

Kloosterstraat 14-16, 14A (Wetteren)
Grote industriële site in de noordwesthoek van het gehucht Kwatrecht op een driehoekig terrein begrensd door het Sint-Lodewijkinstituut ten oosten, de Schelde ten noorden, de gemeentegrens met Melle ten westen en de Kloosterstraat ten zuiden.


ID: 84999 | Bouwkundig element

Dekenij en tuin

Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.


ID: 85005 | Bouwkundig element

Watertoren

Massemsesteenweg 12 (Wetteren)
Achterin gelegen watertoren uit 1907. Volgens kadasterarchief gebouwd door boomkweker Alphonse Braeckman – De Wilde achter zijn in 1903 heropgebouwde woning.


ID: 206849 | Bouwkundig element

Spoorwegdoorgang Boerenhol

Neerstraat (Wetteren)
Viaduct onder de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, met halte te Wetteren, ingehuldigd op 28 september 1837. Elegante bakstenen boogconstructie onder spoorweg, bovenaan afgeboord door hardstenen kroonlijst met ijzeren leuning. Aan weerszij, schuin geplaatste afgeschuinde steunberen ter versteviging van de talud.


ID: 85044 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.


ID: 85051 | Bouwkundig element

Villa met waterreservoir

Schoorstraat 20 (Wetteren)
Villa met waterreservoir, voorheen bloemistenwoning Vercauteren. Woning met art-deco-invloeden, volgens bouwplan circa 1933 gebouwd op de plaats van een oudere woning, naar het ontwerp van architect Robert De Vloed uit Melle. Achterin gelegen bijgebouw bestaande uit wagenhuis en verankerd bakstenen waterreservoir van twee bouwlagen.