Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 85066 | Bouwkundig element

Station Wetteren met wachthuis

Stationsplein 15 (Wetteren)
Station, gelegen aan de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, ingehuldigd op 28 september 1837 en ontworpen door architect Auguste Payen, ingenieur-architect bij de Staatsspoorwegen. Het station in neoclassicistische stijl werd in 1848 voltooid. In 1882 werden de flankerende aanbouwsels uitgebreid met één travee in aangepaste stijl. Circa 1906 bouw van een wachthuis voor de reizigers aan de overkant van het spoor.


ID: 85071 | Bouwkundig element

Herenhuis Dauwe met aanhorigheden en tuin

Stationsstraat 48-50 (Wetteren)
Herenhuis met aanhorigheden, ommuurde tuin, hekwerk en bomenbestand beschermd als monument. Beeldbepalende woning gebouwd in 1867 naar ontwerp van Ferdinand De Noyette in eclectische stijl met kenmerken uit de neorenaissance-stijl.


ID: 85085 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bloemisterij

Ten Ede Dorp 36 (Wetteren)
Burgerwoning, aanvankelijk in 1915 gebouwd voor onderwijzer Pierre De Wilde - De Veirman; later herbestemd tot bloemistenwoning met oprichting van een bloemisterij achteraan. Woning volgens kadastergegevens in 1939 gedeeltelijk herbouwd en vergroot. Achtergelegen bloemisterij met bakstenen schouw en waterreservoir binnen constructie in betonskeletbouw.


ID: 85104 | Bouwkundig element

Kasteeltje De Warande en gemeentelijk sportcentrum

Warandelaan 14 (Wetteren)
Achterin gelegen vrijstaande villa, ingeplant in groot beboomd domein toegankelijk via klein poortgebouw en vroegere conciërgewoning nabij de straat. Kasteeltje langs de zuidoostzijde begrensd door brede trappenpartij afdalend naar lager gelegen zwembaden. Villa met bijhorende vijver opgetrokken en aangelegd in 1931-1932. In 1951 kregen de omliggende gronden een nieuwe bestemming als sportcentrum De Warande met Olympisch zwembad, naar een ontwerp van architecten Eugène De Witte en Alfred Dethoor.


ID: 85167 | Bouwkundig element

Watermolen Van Hauwermeirsmolen

Watermolenstraat 64 (Wetteren)
Watermolen met molengebouw uit 1798, sluis en voormalige oliemolen en waterraderen, de kollergang en fabrieksschoorsteen van voormalige industriële olieslagerij, opgericht in 1909.


ID: 71533 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats

Bankstraat (Wevelgem)
Dreef naar de begraafplaats aangeduid door bakstenen poortdoorgang met datumsteen 1925. Bekiezeld pad afgezoomd door coniferen leidt naar dieper in gelegen kerkhof gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met hek. Omhaagde en volgens dambordpatroon aangelegde begraafplaats met centraal de typische Calvarie.


ID: 71649 | Bouwkundig element

Oude Pastorie

Bissegemstraat 54-56 (Wevelgem)
Dieper in gelegen voormalige pastorie, gelegen op een mote en oorspronkelijk deel uitmakend van een dubbele omwalling met ten noorden schuur. De pastorie is van oudsher verbonden met de hoeve " 't Goed ter Elst", centrum van de gelijknamige heerlijkheid "Ter Elst".


ID: 70998 | Bouwkundig element

Gewezen vliegtuigloodsen van de vliegschool

Kortrijkstraat (Wevelgem)
Opgericht tussen 1924 en 1940. Loodsen van twee bouwlagen, rode baksteen veelvuldig doorbroken door rechthoekige muuropeningen, vensters met kleine roedeverdeling. Platte daken waarboven houten of metalen draagstructuur.


ID: 71752 | Bouwkundig element

Watertoren

Kwadestraat 205 (Wevelgem)
Watertoren type B1/B (850m³), in werking gesteld in 1958, naar ontwerp van Charles Boghemans (Menen). Typische watertoren uit de jaren 1950 waarvan het uitzicht een resultaat is van de groeiende behoefte om het gebouw te integreren in zijn landelijk kader.


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.