Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 12866 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Van Pulstraat 1 (Brecht)
Hoeve uit midden 19de eeuw, gelegen even ten zuiden van de dorpskern, op de hoek gevormd door de Eyndovensteenweg en de Van Pulstraat; omhaagde (beukenhaag) moestuin ten noorden, boomgaard ten zuiden.


ID: 12867 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Venusstraat 2 (Brecht)
Tegenover de Mudaeüsstraat gelegen hoeve met voortuin; in westelijke zijgevel 1850 gedateerd door middel van gesinterde steen.


ID: 135162 | Landschappelijk geheel

Duinbossen tussen Oostende en Wenduine met Concessie De Haan

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem, Wenduine (De Haan), Oostende (Oostende)
Dit gebied omvat de smalle kustduinen tussen Oostende en Wenduine, deels ingenomen door struweel en bos. De begroeiing van de duinen vertoont een gradueel verschil van west naar oost. Bij De Haan liggen waarschijnlijk restanten van duinakkerlanden die later ook als weiland werden gebruikt. In de 19de eeuw werd een deel van het duinengebied in concessie gegeven aan de NV Le Coq-sur-mer om er een badplaats uit te bouwen met een uniforme stijl en met inbegrip van een verplichte groenaanleg. Dit leidde tot kleinschalige villabouw met een speels dakenspel. Het Fort Napoleon werd tussen 1810 en 1812 gebouwd in opdracht van keizer Napoleon Bonaparte én is één van de weinige die bewaard gebleven zijn.


ID: 54393 | Bouwkundig element

Vicognehoeve

Blauwvoetlaan 2 (Bredene)
Voormalige hoeve, sinds 1971 horecabedrijf. Lage, langgestrekte hoeve van verankerde baksteen, onder meer witgekalkt, onder onderbroken zadeldak. Wagenhuis links + dwarsschuur + vier staltraveeën + boerenhuis van vijf traveeën onder meer twee hogere opkamertraveeën rechts + twee traveeën. Ronde rosmolen (diameter 6,15 meter) van witgekalkte baksteen onder tentdak.


ID: 54394 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Rykewaertshof

Bosduivenstraat 22 (Bredene)
Zogenaamd "Rykewaertshoeve" sinds 1985 het "Cultureel Centrum Anto Diez". Oudste vermelding van 1594. Oorspronkelijk omgrachte, langgestrekte hoeve.


ID: 213837 | Bouwkundig element

Hoeve Blinkers Hofstee

Brugsesteenweg 7 (Bredene)
Voormalige hoeve met naambord op de erfpijlers. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Boerenhuis van één bouwlaag onder een pannen zadeldak voorzien van een dakruiter. Ten zuiden een bakstenen dwarsschuur.


ID: 213838 | Bouwkundig element

Dorpswoning met ingebouwde schuur

Brugsesteenweg 85 (Bredene)
Landelijke woning met ingebouwde schuur uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw; vormde oorspronkelijk een samenstel met nummer 87 (verbouwd). Voortuintje, toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen.


ID: 54400 | Bouwkundig element

Hoeve Priorijhof

Dorpsstraat 123 (Bredene)
Hoeve gelegen ten noorden van de kerk. Het huidig uitzicht resulteert voornamelijk uit ingrijpende veranderingswerken en de bouw van een nieuwe boerenhuis tijdens het interbellum.


ID: 213842 | Bouwkundig element

Hoeve Molenhof

Dorpsstraat 20 (Bredene)
Gelegen op spievormig stuk grond bij het kruispunt van de Dorpsstraat met de Sluizenstraat. De huidige naam dateert van 1947 en verwijst naar de voorheen tegenover de hoeve gelegen dorpsmolen aan de oostzijde van de Sluizenstraat.


ID: 54323 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van 1930

Driftweg 127-131 (Bredene)
Deels vrijstaande eenheidsbebouwing van 1930, zie datering in fronton bij nummer 127. Twee bouwlagen en drie maal drie traveeën onder pseudo-mansardedak.