Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

656 resultaten


ID: 134757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Dael

Hondzochtstraat 62-66, 62A (Pepingen)
Classicistisch landhuis uit de 18de eeuw met hoeve en bijgebouwen, aangepast in de 19de eeuw, omgeven door een riant, kunstmatig 'rivierlandschap', één van de oudste landschappelijke parken van België, gecreëerd circa 1800.


ID: 134759 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Rijst

Terrest 1-2, 3, 1A (Pepingen)
Classicistisch kasteel gebouwd rond 1820 in opdracht van Philippe Huysman d'Annecroix (1777-1848) met toevoeging van kasteelhoeve ter vervanging van een ouder kasteelcomplex en conciërgewoning rond circa 1840 (deze laatste aangepast in 1870) omgeven door landschappelijk park van 10 hectare met neogotische follies; kasteelpark met vijvers, rivier­motief en schitterende vista, aangevat rond 1840 en voltooid rond 1870.


ID: 131324 | Landschappelijk element

Twee opgaande bruine beuken

Burgemeester Bertenplein (Poperinge)
Op het Burgemeester Bertenplein staan twee opgaande bruine beuken die samen met de rest van de boomaanplantingen een beeldbepalend geheel vormen.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 31238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Merris met tuin

Veurnestraat 108 (Poperinge)
'Kasteel Van Merris', naar de bouwheer vrederechter L. Van Merris en de huidige bewoners. Eclectisch herenhuis te vergelijken met andere soortgelijke 'kasteeltjes' van circa 1900 te Poperinge. Omgevende siertuin met tuinpaviljoen, vijver met eendenverblijf, ijskelder, bewaard padenpatroon, hek met pijlerkapel en hekwerk en interessant bomenbestand, waaronder enkele zeldzame soorten.


ID: 46800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelberg en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Achtel 52 (Rijkevorsel)
Hooggotische kapel onder leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits, smeedijzeren kruis en klokje, gebouwd op een kunstmatige berg met grasveld en bomenbestand van eik, beuk en linde.


ID: 130781 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gewone beuk bij domein Kaasterkasteel

Bornstraat, Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Het volledige kasteelpark van het kasteeldomein Kaasterkasteel is afgesloten met een scheerhaag van gewone beuk. De haag wordt traditioneel onderhouden: geschoren en vrijgesteld van concurrerende beplantingen.


ID: 131396 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in het Bruulpark

Bruul (Ronse)
In het Bruulpark, een groene oase in het historisch centrum van de stad, vlakbij de Hoge Mote, het Museum voor Textiel (MUST), de parochiekerk Sint-Hermes en de Sint-Hermescrypte, staat een monumentale opgaande bruine beuk.


ID: 133296 | Landschappelijk element

Knotbeuk bij voormalige kapel- en molensite

David Teniersstraat 26 (Ronse)
Langs de David Tenniersstraat, waar vroeger een kapelletje en een windmolen stond, staat een zeer oude beuk. Op oude postkaarten van de inmiddels verdwenen molen is deze beplanting reeds te zien. De Massez-molen was vanaf 1819 voorzien van een speciaal molenrad. Boven op de stenen molenromp werd toen een metalen windroos of –rad gebouwd. Omdat de windvang van deze molen zich hoger bevond dan normaal heeft zich een boom kunnen ontwikkelen dicht bij de romp. Omwille van een optimale windvang werden bomen bij windmolens steeds geweerd. Om de groei in de hoogte te beperken werd de boom geknot op ongeveer 4 meter. Het is echter niet duidelijk of de beuk bij de kapel of op de perceelsrand van het perceel van de molen werd geplant. Op de postkaarten zien we dat er meerdere bomen hebben gestaan, wat doet vermoeden dat het een perceelsrandbeplanting is geweest.


ID: 304149 | Landschappelijk element

Bruine beuken in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. In de rand van het bos werd veel bruine beuk aangeplant, ook een aantal solitairen en een groep van drie bruine beuken geven de tuin een eigen karakter.