Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 90721 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Lutgardisparochie

Arthur Quintusstraat 20 (Sint-Pieters-Leeuw)
Neotraditionele woning met heiligennis boven de deur, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, kadastraal ingetekend in 1932 en gelegen in een omringende, ommuurde tuin.


ID: 22850 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld

Luikerstraat 45 (Sint-Truiden)
Gelegen op de hoek van de Minderbroedersstraat. De kern dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw, doch het huidig uitzicht is neoclassicistisch.


ID: 23014 | Bouwkundig element

Poortgebouw en hoeve der benedictinessenabdij Nonnen-Mielen

Metsterenweg 131 (Sint-Truiden)
Thans U-vormige hoeve, waarvan de kern opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw. De gekasseide platanendreef, die langs het kasteel van Nonnen-Mielen loopt, verbindt ook de hoeve met de Diestersteenweg.


ID: 86748 | Bouwkundig element

Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein

Kortrijkstraat (Tielt)
Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein, gemaakt in 1944 naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren en geplaatst tegen de muur van het Vijverhof. Bakstenen constructie met bredere onderbouw en smalle rondboogvormige bovenbouw; natuurstenen dekstenen. Smalle open nis waarin bronzen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Oorspronkelijk in de hoek geplaatst, bij de verbouwingswerken in de jaren 1990 meer naar het midden verplaatst.


ID: 86754 | Bouwkundig element

Café Oud Thielt met feest- en filmzaal

Krommewalstraat 6 (Tielt)
Voormalig café "Oud Thielt" met feest- en filmzaal. Pittoresk pand met middeleeuwse kern verbouwd in 1912 met een gevel in een fantasievolle historiserende mengeling van traditionele stijlen. Heden nog steeds opvallende straatgevel gemarkeerd door drie topgevels: links, trapgevel onder haaks zadeldak, centrale puntgevel op gestrekte uiteinden en rechterpuntgevel; beide puntgevels met overkragende overstek en aansluitend op zadeldak. Gebruik van witsteen voor gebeitelde kopjes in top of verwerkt in ontlastingsbogen en voor gevelcartouches met gebeitelde opschriften. Links, verbouwde poortingang met brede korfboogtoegang. Erboven, decoratief nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Recentere verdiepte cafétoegang. Haakse bakstenen achterbouw van feestzaal.


ID: 86812 | Bouwkundig element

Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.


ID: 86846 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lijsterhof

Ruiseleedsesteenweg 36 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden twee parallelle hoevegebouwen, een bakhuis en twee kleine bijgebouwtjes weergegeven met poel aan de straatzijde. De hoeve is dan nog gelegen in een bocht van de weg die circa 1840 bij de aanleg van de steenweg wordt rechtgetrokken.


ID: 42859 | Bouwkundig element

Waterpomp van 1729

Grote Markt (Tienen)
Arduinen pomp, gedateerd A/ 1729/ O; bekroond met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van J. de Lavasserie.


ID: 37376 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwecollege

Sint-Truidersteenweg 17 (Tongeren)
Alleenstaand gebouw met diephuisopstelling, achteraan en aan de rechterzijde recente schoolgebouwen. Door middel van muurankers gedateerd ANNO 1897, en gebouwd in neogotische stijl.


ID: 11900 | Bouwkundig element

Binnenkoer met washuis en hostiebakkerij

Begijnhof (Turnhout)
Gekasseide binnenkoer, aan straatzijde afgesloten met bakstenen muur in Lodewijk XV-stijl uit de 18de eeuw.