1256 resultaten
ID: 131002 | Landschappelijk element
Rijvisschestraat (Gent)
Monumentale kasteeldreef bij Kasteel Nieuwgoed bestaande uit twee bomenrijen van opgaande platanen. De dreef heeft een lengte van 270 meter en telt op het moment van de inventarisatie 73 bomen, 3 exemplaren waren verdwenen.
ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.
ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.
ID: 26414 | Bouwkundig element
Slingerstraat 13 (Gent)
Gelegen op het einde van de plataandreef leidend van de Deinsesteenweg naar de Leie. Voorheen eenvoudig boerencafeetje, heden eind 19de-eeuws huis met uitbreiding van circa 1910 en recentere aanpassingen.
ID: 26921 | Bouwkundig element
Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.
ID: 26694 | Bouwkundig element
Vossenbergstraat 38 (Gent)
Vrij grote hoeve met losse bestanddelen geschikt rondom een rechthoekig erf. Woning van twaalf traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Toegang aan de smalle zijde van het erf via zware vierkante bakstenen hekpijlers met ijzeren hek op het einde van een dreef.
ID: 26697 | Bouwkundig element
Wittewalle 185 (Gent)
Historische, middeleeuwse hoeve, waarschijnlijk een voormalige abdijhoeve. Vroeger omwald, heden met behouden rechte toegangsdreef eindigend bij vrij recente gemetste vierkante gele bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Woonhuis en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom het erf. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, oorspronkelijk opklimmend tot de 16de eeuw.
ID: 8790 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bovenkassei 5 (Geraardsbergen)
Kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen en park met beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes. Kasteel in bak- en zandsteenstijl met zandstenen onderbouw, uit de 16de en 17de eeuw.
ID: 8672 | Bouwkundig element
Edingseweg 70 (Geraardsbergen)
Grotendeels verbouwde U-vormige hoeve, in een open landschap gelegen, bereikbaar langs een fraaie dreef met loofbomen, tussen de Edingseweg en de Brusselsestraat.
ID: 8792 | Bouwkundig element
Hof Van Lierstraat 2 (Geraardsbergen)
Rozebeschilderde semi-gesloten hoeve, mooi gelegen in een groen en beboomd landschap tegenover het kasteel de Lalaing. Bakstenen gebouwen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig aarden erf.